Уже сьогодні за результатами укладених договорів із НСЗУ не вистачає 134 мільйонів гривень. І, за прогнозами, цифра зростатиме.

Як зазначають в облраді, після завершення процесу укладення договорів на медичні послуги на загальну суму в 1565 мільйонів гривень комунальним некомерційним підприємствам охорони здоров’я потрібне додаткове фінансування.

Порівняно з минулим роком зростання обсягів фінансування за рахунок коштів НСЗУ матимуть лише Санаторій медичної реабілітації «Глорія» (в 6,6 раза), Молочанський дитячий санаторій (в 3,3 раза), Мелітопольський онкологічний диспансер (на 57 відсотків), Обласний клінічний заклад із надання психіатричної допомоги (на 53) і Запорізька обласна клінічна лікарня (на 29 відсотків).

ДУМКА

«Заробітна плата із січня зросла на 25 відсотків. Плюс інфляція, що офіційно становить 8 відсотків, а неофіційно — 20. Усе подорожчало. А збільшення сум у пакетах становило 7 відсотків. Видатковий бюджет збільшився на 45 відсотків, а дохідний — лише на 7. Тому навіть якщо ми скоротили всі можливі витрати, щомісячний дефіцит бюджету в нас сягає півмільйона гривень», — розповідає про причини дисбалансу директор обласної клінічної дитячої лікарні Юрій Борзенко.

Зменшено обсяги фінансування для Обласної інфекційної клінічної лікарні (на 22 відсотки), Мелітопольського закладу з надання психіатричної допомоги (на 10) і Обласного медичного центру репродукції людини (на 10 відсотків).

Значне зменшення доходів порівняно з минулим роком планують у Запорізькому регіональному фтизіопульмонологічному клінічному лікувально-діагностичному центрі, Обласній інфекційній клінічній лікарні та Обласному клінічному закладі з надання психіатричної допомоги.

За підрахунками, через непропорційне зростання видатків через інфляцію, зростання цін і рівня зарплат до кінця року дефіцит коштів буде в тринадцяти медичних закладах. Найбільший — у Запорізькій обласній клінічній дитячій лікарні (29 мільйонів гривень), Обласному клінічному закладі з надання психіатричної допомоги (24 мільйони) і Запорізькій обласній клінічній лікарні (23 мільйони).

Відповідно до фінансових планів, у разі непокриття дефіциту пропонується зменшити штат на 58 одиниць.

ЦИТАТА

«Наші медзаклади вже сьогодні зіштовхнулися із жорсткими та надвисокими вимогами контракту до постачальників послуг з медичного обслуговування населення. Іншою проблемою є низькі тарифи за медпослуги за Програмою медичних гарантій», — вважає голова ОДА Олександр Старух.

Заступник голови обласної ради Владислав Куценко вважає за необхідне збільшити тариф за пакетом «Медична допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах, профілактика, спостереження, діагностика»: «Сьогодні консультація лікаря вищої категорії коштує 53 гривні. Це вартість філіжанки кави. Так не повинно бути. Ми розуміємо навантаження на бюджет, але наше завдання — підвищити статус лікарів і, відповідно, якість медичної допомоги населенню».

Голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства, директор КНП «Обласний медичний центр репродукції людини» Наталя Авраменко окреслила кілька проблемних питань, з якими щодня зіштовхуються лікарі й технічний персонал комунальних некомерційних підприємств. Зокрема, це проведення подвійних операцій, нарахування оплати і внесення звітів за надані послуги.

У цій ситуації обласна рада має намір звернутися до Верховної Ради України, до Прем’єр-міністра, до Кабміну, Міністерства охорони здоров’я та НСЗУ.
А керівникам медичних закладів доручили надати свої пропозиції з подальшої експлуатації нерухомого майна, що перебуває на їх балансі, але не використовується у статутній діяльності.

ДО РЕЧІ

З 10 травня нинішнього року між 18 КНП Запорізької області й НСЗУ укладено чинні договори на 90 пакетів медичних послуг. Однак за такими пакетами, як «Стаціонарна допомога з хірургічним втручанням» і «Стаціонарна допомога без хірургічного втручання», договори укладено лише до 1 жовтня 2021-го. Тобто робота в жовтні, листопаді та грудні цього року — під великим сумнівом. Це один із найпопулярніших пакетів. Такі послуги надають майже всі комунальні некомерційні підприємства Запорізької області.

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.