Відповідний лист затвердили на позачерговій сесії. Мотив — у бюджеті не вистачає коштів на фінансування повним обсягом таких профтехучилищ та ліцеїв.

На території Івано-Франківської територіальної громади діє вісім таких закладів: професійний політехнічний та будівельний ліцеї, вище художнє училище № 3, вище професійне училище сервісного обслуговування техніки, вищі професійні училища № 13 та № 21, Центр професійно-технічної освіти №1 та ліцей автомобільного транспорту і будівництва.

Розглянемо ситуацію на прикладі ВПУ № 21. Майно училища належить Міністерству освіти і науки. Утримання закладу відбувається з різних бюджетів. Є державне замовлення на спеціальності «верстатник», «зварник», «слюсар». На їх підготовку передбачені напряму кошти із держбюджету.

В училищі готують також спеціалістів за регіональним замовленням. Приміром, за спеціальністю «програмування», «електрогазозварник» тощо. Їх фінансують із обласного бюджету. Загальноосвітня підготовка фінансується за рахунок освітньої субвенції із держбюджету

Ще одне джерело фінансування оплати праці майстрів — із зароблених коштів під час проходження учнями виробничої практики.

Позаяк фінансування частково відбувається із місцевого бюджету, місто хоче отримати майно цих закладів у комунальну власність. Тоді видатки на утримання оправдані.

Тут є свої плюси й мінуси, адже можуть переглянути доцільність підготовки тих чи інших спеціальностей. А це — шлях до скорочення кадрів. Зрештою, як бути із підготовкою учнів із інших територіальних громад чи областей? А таких тут навчається понад 200, є гуртожитки.

Івано-Франківська область.