Народний депутат восьмого скликання Михайло Довбенко під час вшанування пам’яті командира УПА Романа Шухевича в Тишківцях.

На Прикарпатті розпочинають підготовку до урочистого відзначення 80-ї річниці Української повстанської армії. Про це повідомив на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці голова Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Бойчук (на снимке). З нагоди цього свята 2022-й стане в області Роком УПА.

«Українська повстанська армія одночасно боролася із двома найжорсткішими окупантами — більшовицькою Росією та нацистською Німеччиною. Коли із двох боків Україну намагалися поневолити, повстанці обстоювали свою країну. Для них було краще померти в бою, ніж жити на рідній, але невільній землі. УПА не була державною армією, до її лав ставали свідомо. Вояки розуміли, чому йдуть на війну, кого захищають і проти кого воюють», — аргументує Андрій Бойчук.

За інформацією ОДА, керівник уже дав доручення керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації підготувати пропозиції щодо належної організації та відзначення 80-річчя створення УПА. Долучитися до цього процесу запрошують і громадськість.

«Наш обов’язок — гідно відзначити ювілей Української повстанської армії. Маємо згадати всіх повстанців та подякувати кожному, хто боровся за Україну. Так само маємо шанувати тих, хто продовжує велику справу УПА», — наголосив голова облдержадміністрації.

Офіційною датою заснування УПА вважається 14 жовтня 1942 року. Армія виникла як збройне формування Організації українських націоналістів. На теренах Галичини, до якої входила нинішня Івано-Франківщина, загони УПА почали діяти із кінця 1943 року. Останній бій вояків Української повстанської армії відбувся 14 квітня 1960-го — проти оперативної групи тернопільських енкаведистів.

У 2015 році Верховна Рада ухвалила Закон «Про правовий статус борців на незалежність України». Його автором виступив Юрій Шухевич, син командарма УПА генерала Романа Шухевича. В цьому документі Українська повстанська армія є серед переліку організацій, які визнаються такими, що боролися за незалежність України.

Івано-Франківщина гідно шанує борців за волю й незалежність нашої держави. Ще на початку 90-х минулого століття одним із перших рішень обласної ради першого демократичного скликання стало те, що ветерани УПА отримують доплати до пенсій із місцевого бюджету.

Щорічні відзначення Дня Героїв у травні, Дня народження Української повстанської армії на свято Покрови 14 жовтня, тисячі публікацій у ЗМІ, видані книжки із дослідженнями геройства повстанців та їхньої боротьби проти окупантів, віднайдені та відновлені громадськими активістами криївки, уроки мужності у школах — усі ці заходи покликані відновити історичну справедливість та віддати належну шану воякам УПА.

Серед усіх цих патріотичних заходів виокремити хочеться вшанування пам’яті командарма армії УПА Тараса Чупринки (псевдо генерала) в Тишківцях Городенківської територіальної громади. Адже саме в цьому селі велику просвітницьку роботу провадив його прадід — священик о. Осип Шухевич, та його численна родина.

За активного сприяння покійного нині народного депутата кількох скликань Анатолія Матвієнка та його колеги-парламентарія Михайла Довбенка в Тишківцях відбувалися велелюдні святкування. Належну шану родині Шухевичів надає й місцева громада. В родинній садибі Шухевичів створено Меморіальний музей.

Івано-Франківська область.

Фото автора.