Підтопило і понищило господарства та дороги у 17 селах. Як повідомив голова Чернівецької райдержадміністрації Дмитро Козарійчук, станом на 22 червня на території району були підтоплені 62 будинки, 217 домогосподарств, 19 мостів.

За два дні у підтоплених селах викачали понад чотири тисячі кубометрів води. За словами заступника голови обласної адміністрації Богдана Ковалюка, коли буде відома точна сума збитків — люди отримають відшкодування. По гроші планують звертатися до уряду.

Наприклад, місцева жителька села Вікно, яке підтопило найбільше, Тетяна Новічкова розповіла, що у неї буквально залило два будинки. Вода піднялася над підлогою на 40 сантиметрів. Зараз вона з двома дітьми живе у сестри. «Дощ і вода ринули в хату, діти налякалися, почали плакати. Ми кликали сусідів на допомогу. Сусідські чоловіки рятували дітей із затопленої хати через вікна», — розповіла вона.

Потужний селевий потік змивав усе. Намулом занесло всі посаджені городи, понищило домашню техніку і самі будинки, домашніх тварин рятували, як людей.

Крім усього, у буковинських селах повінь залила 150 криниць, воду брати нізвідки. Зараз криниці дезінфікують, але пити, за твердженням медиків, звідти можна буде не раніше, як через тиждень. Але спершу, за словами Марії Агатій з Держпродспоживслужби, треба викачати намул, а також прохлорувати воду. Це роблять безплатно.

Аномальне явище злива спровокувала у селі Рукшин. Там поруч з будинком утворилося величезне карстове провалля — глибока яма діаметром 10 метрів.

Чернівецька область.

Фото прес-служби Чернівецької ОДА.