Мета цього творчого заходу — популяризація професії митника, виховання молодого покоління сумлінними громадянами, усвідомлення дітьми ролі й значення цієї служби в житті країни.

«І хоча ця тематика не з легких для сприйняття малечі, але охочих малювати виявилося кілька десятків. Переважно — діти працівників митниці, які добре обізнані з професією батьків», — розповідає речниця відомства Вікторія Сенгетовська. Також за сприяння керівника Служби у справах дітей міськради Марини Арокгаті до конкурсу долучися дітки з будинку сімейного типу родини Крон, де виховується півдесятка малюків, які намалювали чудові художні роботи, відобразивши серйозність і відповідальність праці митників.

Так, зміст багатьох малюнків пов’язаний з перевіркою громадян та автомобілів на кордоні, в деяких роботах — інспектори запобігають незаконному переміщенню товарів, виявляють контрабанду тощо. Також є цікаві та кумедні малюнки, на яких інспектори шукають предмети правопорушення, при цьому зображені з вірними та надійними чотирилапими помічниками, без яких не обходиться митний контроль автівок, — службовими собаками. Вражає обізнаність дітей в тому, з якими державами межує Закарпаття, а також творчий підхід — зображення пунктів пропуску на фоні різнобарвних Карпатських гір.

Відтак серед художніх робіт відібрано найкращі, які приємно здивували глибоким змістом нелегкої роботи інспекторів на кордоні.

Переможцями конкурсу стали: Марія Кеменяш (13 років, с. Карпати, Мукачівського району), Поліна Ільницька (6 років, м. Мукачево) та Ніколетта Фенеш (11 років) з будинку сімейного типу родини Крон.

І ось підсумок: начальник митниці Михайло Товт (на знімку) вручив дівчаткам подарунки розвивального спрямування і солодощі, побажав їм міцного здоров’я, успіхів у навчанні та щоби збувалися всі їхні мрії.

Що ж до дитячих малюнків, то всі вони незабаром прикрасять стіни адмінбудівлі відомства.

Фото прес-служби Закарпатської митниці Держмитслужби.