Ансамбль «SoloMia» (зліва направо) Олена Шушвар, Марина Грудіна, Ганна Варнавська, Олена Самолюк, Роман Шушвар, Анжеліка Мельник, Наталія Чорна, Ганна Швець.

Творчий колектив був створений навесні 2016 року. Учасниками гурту стали випускники Національного університету культури і мистецтв, випускники Вокально-хорової студії при НЗАУН хорі імені Г. Верьовки та випускники Національної музичної академії імені П. Чайковського. За досить короткий час своїми силами організували творчий процес, напрацювали різноманітний репертуар та виготовили чудові концертні костюми. За п’ять років колектив з концертами об’їхав усю Україну. Починаючи від сільських Будинків культури до професійної сцени.

Численні гастролі гурту «SoloMia» з почесною місією популяризації осучасненої української пісні з аншлагами та неабияким успіхом пройшли Луганщиною, Рівненщиною, Житомирщиною. Привітно і тепло приймала Буковина, міста Миколаїв, Шумськ. Богодухів, Краснокутськ, Охтирка.

Гурт «SoloMia» у складі Артдесанту неодноразово здійснював поїздки у зону АТО/ООС. Війна війною, а мистецтво, в будь-яких його проявах, навіть тут повинно жити. В цьому переконувалися наші військовослужбовці, коли до них з музичною програмою завітали талановиті, веселі та просто добрі люди. Так укріплювали бойовий дух й піднімали настрій та підтримували українських захисників на всіх ділянках фронту. «Такі заходи по можливості повинні проводитися в кожному підрозділі, адже саме так можна підняти бойовий дух та настрій бійцю і розбавити «рутину» бойових буднів у підрозділі» — пригадують дівчата вдячні слова заступника командира одного з батальйонів.

Солдату дуже важливо знати, що про нього пам’ятають. Це допомагає бути стійким, міцніше тримати зброю.

Репертуар колективу, який працює у фольклорно-естрадному форматі сучасної і ретро української музики, — різноманітний. Від автентичної української до сучасної авторської пісні з елементами традиційності та новизни.

Незмінним натхненником та керівником колективу протягом п’яти років є Роман Шушвар.

Музика та пісні «SoloMia» — це позитив, драйв, наше коріння та сучасні аранжування. Колектив працює у жанрі world music.

Основою репертуару «SoloMia» є народні пісні. Пісні «SoloMia» не відстають від сьогодення, завдяки експериментам з аранжуванням.

Серед почесних гостей заходу — начальник управління культури Київської обласної державної адміністрації Дмитро Гончаренко, який зі сцени переказував вітання та вдячність за запрошення від голови Київської обласної державної адміністрації Василя Володіна, запевнив молодий творчий колектив у подальшій підтримці та майбутній співпраці на культурній ниві. Було урочисто вручено художньому керівнику гурту Роману Шушвару почесну грамоту Київської обласної державної адміністрації колективу за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток української культури та традицій, осучаснення української пісні та активну громадську позицію.

Завітали на концерт привітати артистів колеги по сцені та посадовці: народний депутат Максим Дирдін, директор «Київського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи» Олена Завальська, начальник відділу культури, молоді, спорту, соціального захисту та охорони здоров’я Попільнянської селищної ради Петро Боровський.

Повна глядацька зала, позитивні емоції вдячних глядачів, побажання від гостей на наступний виступ запрошувати до Національного палацу мистецтв «Україна», вигуки з проханням виступу на біс — найбільша радість та творча перемога вокально-інструментального ансамблю «SoloMia».

Фото Олександра БАДЕРИ.