Таким побачив Пилипа Орлика крізь призму століть полтавський художник Микола Підгорний.

Його презентували дружина Президента Олена Зеленська та Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг.

Під час презентації пані Зеленська нагадала, що згадана скарбниця минувшини як складова державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» залишається однією з найвідвідуваніших не лише в регіоні. Зрештою, вона поки що єдина серед подібних закладів України входить до міжнародної організації військово-історичних музеїв, яка діє під егідою ЮНЕСКО. Дружина Президента висловила сподівання на те, що аудіогід шведською мовою посприяє збільшенню відвідувачів із цієї країни, з якою українців пов’язують давні дружні зв’язки. І так само чимало наших співвітчизників відкриють для себе Швецію. Адже на початку вересня у Музеї Ваза, який є найпопулярнішим у шведській столиці Стокгольмі, запустили україномовний аудіогід. А в центрі Києва відкрили арт-зону з пішим маршрутом своєрідними куточками Швеції...

Натомість пан посол наголосив на значущості музею в Полтаві не тільки для України. «Полтавська битва стала великою поразкою для українського гетьмана Івана Мазепи та його союзника короля Карла ХІІ — наголосив Тобіас Тиберг. — Але історія ніколи не закінчується. Після тієї битви Карл ХІІ, гетьман Мазепа та його найближчий соратник Пилип Орлик прибули до Бендер. І саме в Бендерах Орликом було створено першу Конституцію України. Її оригінал цього літа під час святкування 30-річчя Незалежності вашої держави привезуть до України зі Швеції».

Учасники презентації провели своєрідне тестування аудіогіда, прослухавши частину екскурсії шведською мовою. І переконалися в тому, що нова опція справді зручна в користуванні. До речі, відвідувачі музею можуть послуговуватись аудіогідами, які «говорять» ще шістьма мовами. Під час заходу було представлено також новий сучасний сайт музею трьома мовами. Його розробила відома шведсько-українська ІТ-компанія.

Під час екскурсії музеєм гості переконалися в тому, що останніми роками тут з’явилося чимало матеріалів, присвячених гетьману Івану Мазепі та соратнику й продовжувачу його справи, автору написаного навесні 1710 року в Бендерах історичного документа Пилипу Орлику. Його «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорозького» стали, по суті, проектом козацького суспільного договору, за яким мала жити наша держава ще понад три століття тому.

Прикро, та реалізувати його тоді не вдалося. Здійснювати ті прагнення стати повноправними господарями на своїй землі й унормувати суспільні відносини законом, а не «правом сили» та волею диктатора довелося нинішнім поколінням українців. Але пам’ятати про першоджерела нашого Основного Закону мусимо завжди. І розповідати про них усіма мовами світу.

Полтава.

Фото автора.