На знімку: команда Мобільного офісу готова приїхати у будь-який населений пункт області, куди запросить її хтось з ветеранів.

На яку допомогу можна сподіватися? До кого уже виїжджали? Звертаємо увагу на особливість роботи офісу...

Якщо учасник бойових дій не має можливості приїхати до Вінниці, щоб вирішити своє питання, він може запросити фахівців до себе.

У цьому суть роботи нового структурного підрозділу, що надає психологічну допомогу, юридичні консультації та сприяє у пошуку роботи.

Одразу повідомляємо номер телефону, за яким ветерани можуть звернутися по допомогу і запросити до себе команду фахівців, — 067 348 28 68. Скористатися послугами офісу можуть також члени сімей захисників країни, рідні загиблих на війні.

Напис на авто: «Допомагаємо безплатно»

Керівником проекту Veteran Hub у Вінниці є учасник бойових дій Ігор Гемба. Запитали у нього, як на практиці працює Мобільний офіс. Розмова відбувалася через два тижні після старту нової структури. Пан Ігор порадив звернутися до координаторки Мобільного офісу Анастасії Бунич. Знайомимось з Анастасією. Каже, що працювала волонтером, була парамедиком в районі ООС.

Більшість працівників ветеранського простору також захищали країну від російських окупантів на Донбасі. Не дивно, що вони називають побратимів «своїми».

На автомобілі, яким подорожують по області, значиться напис «Їдемо до своїх». На задньому склі є ще один стікер: «Допомогу надаємо безплатно».

Чим і як допомагають фахівці Мобільного офісу?

Показуємо дорогу, якою треба йти

У перші два тижні з часу відкриття Мобільного офісу до них надійшов тільки один дзвінок. Про це розповіла Анастасія Бунич. Тому одне з їхніх завдань — донести інформацію про себе до громадськості. Роблять це по-різному. Провели низку презентацій в організаціях і спілках учасників АТО/ООС, почали з найбільш численних структур. Виїздять у громади. Перед нашою розмовою з координатором офісу пані Анастасія разом з колегами повернулася з села Лука-Мелешківська. Розповідали про офіс ветеранам у цьому населеному пункті.

Запитую, хто той єдиний учасник війни, який особисто звертався на гарячу лінію Мобільного офісу? Звідки був дзвінок?

«Хто він, це конфіденційна інформація», — каже пані Анастасія. —Проживає в одному з невеликих населених пунктів Козятинського району».

Співрозмовниця уточнює, що звертався він по допомогу у працевлаштуванні. Як допомогли ветерану?

«Йому підказали, як правильно підготувати резюме, — каже Анастасія. — Точніше, уже приїхали з готовим резюме. Назвали ресурси для пошуку роботи. Після повернення в офіс надіслали адресу ще одного ресурсу. Якщо виникатимуть інші питання, також підкажемо, як діяти у ситуації».

Координаторка офісу наголошує на важливій обставині: «Ми не виконуємо роботу замість людини, яка звернулася, ми розповідаємо, що і як треба зробити, щоб досягти бажаного результату. Наше завдання забезпечити супровід і підтримку у вирішенні того чи іншого питання. Ветерани дорослі люди, мають певний досвід, їм потрібно підказати алгоритм дій у тій чи іншій ситуації. Ось ми й показуємо дорогу, по якій треба йти...»

Уточнюю у співрозмовниці, чи займається Veteran Hub і його Мобільний офіс написанням звернень до державних структур, правоохоронних органів щодо вирішення тих чи інших питань, підтримкою ветеранів у судах?

Пані Анастасія каже, що таке у програмі їх діяльності не передбачено.

Програму формував центральний офіс у Києві. Цим документом зобов’язані керуватися структури на місцях.

До ветерана виїжджали, крім пані Анастасії, координаторки офісу, психолог, юрист і кейс-менеджер. Це для того, якщо раптом у заявника під час розмови виникнуть додаткові питання. На них готові будуть відповісти фахівці вузького профілю. Й надалі командою прибуватимуть на зустріч.

— На які саме звернення реагуватимуть, а які ігноруватимуть? — запитую у співрозмовниці.

Після короткої паузи вона відповідає: «Всі проблеми ветеранів, навіть якщо вони дріб’язкові, — це наші проблеми, тому будемо братися за їх розв’язання», — каже Анастасія.

Зустрічатися зі своїми клієнтами команда Мобільного офісу готова у будь-якому місці, що його назве заявник.

Не кожному психологу довіряють

Veteran Hub має свій сайт і сторінку у Фейсбуці. Із записів на ФБ дізнаємося, що у колишніх захисників країни не завжди складаються відносини з психологами. Скажімо, з юристами вони готові працювати, уважно їх вислуховують, а ось з психологами...

Мабуть, неспроста з’явився пост, фрагмент якого наводимо далі: «Ми чули багато історій про те, як ветерани у паніці тікали від психологів, яких їм виписали у госпіталі. Або як знаходили на дошках оголошень спеців за 400 гривень, а замість підтримки від них отримували... гороскоп. Є такі специ, що правлять за психологічну допомогу ще більші суми, навіть до тисячі гривень.

Досить! Через Ветеран хаб ти отримаєш консультації психолога безплатно. Наші кейс-менеджери знайдуть для тебе фахівців, які розуміють ветеранів і здатні опрацювати твій запит. Для ветеранів такі консультації завжди безплатні».

У посадовців не завжди є можливість виїхати до заявника

На відкритті Мобільного офісу був присутній колишній учасник АТО Володимир Сироватко. Він представляє у нашій області Міністерство у справах ветеранів. Пан Володимир позитивно оцінює створення такої структури у регіоні. Каже, найперше її оцінять ті, хто проживає у віддалених від Вінниці населених пунктах. Не так просто вибратися звідти навіть у район, не кажучи про область. Та й районів тепер залишилося тільки шість. А тут фахівці готові самі приїхати. Це ж добре! Адже у посадовців різних державних структур не завжди випадає можливість виїхати на місце до заявника.

«У день відкриття офісу я спілкувався з одним з очільників проекту Veteran Hub Артемом Денисовим щодо можливої співпраці, — каже Володимир Сироватко. — Співпраця важлива для підсилення підтримки ветеранів у регіоні. Проект справді важливий, якщо говорити, що він розрахований також на допомогу не тільки тим, хто захищав країну, а й членам їхніх сімей, рідним загиблих. У мене є упевненість в тому, що його належно оцінять ті, хто нині шукає допомогу і підтримку у вирішенні своїх наболілих питань».

За словами Сироватка, у нього є усна домовленість про спільні виїзди до ветеранів війни. До речі, у Мобільному офісі розповіли, що готові до співпраці з державними структурами, які зобов’язані вирішувати питання захисників країни.

ДОВІДКОВО

Вінниця стала другим містом у державі, де почав діяти простір Veteran Hub. Першим був Київ. Ветеранський простір діє також у Дніпрі. Тепер маємо ще один структурний підрозділ у Veteran Hub — Мобільний офіс. Місце його розташування у Вінниці — вулиця 8 Березня, 29.

Вінниця.

Фото зі сторінки Veteran Hub у Фейсбуці.