«Я переконаний, що Україна дозріла до такого закону, адже добровольці тепер зможуть легалізувати свою діяльність у підрозділах територіальної оборони. Ми вивчили досвід інших країн — Ізраїлю, Швейцарії, країн Прибалтики, які, опинившись в умовах військової агресії, зуміли організувати ефективну систему власної оборони, зваживши, що їхній бюджет не в змозі утримувати велику армію. Вони зробили ставку на те, щоб максимально навчити громадян і відповідальних людей», — наголосив заступник голови ОДА Віталій Загайний.

На думку військового комісара Львівського обласного територіального центру комплектування і соціальної підготовки Івана Марченка, положення цього законопроекту визначають обов’язки та персональну відповідальність керівників виконавчої влади і органів місцевого самоврядування в особливий період. Втрата частини Донецької та Луганської областей — це наслідок відсутності територіальної оброни та руху опору. Якби порядок дій у цій сфері було прописано в законодавстві, ми б уникнули тимчасової окупації наших територій.

Директор Будинку воїна у Львові Олег Височанський вважає, що новий закон дасть змогу великій кількості людей, які не мають можливості брати участь у бойових діях чи проходити військову службу, долучитися до боротьби з агресором. Вони можуть бути задіяні в господарській діяльності, логістиці, охороні. Законопроект визначає їхній правовий статус та дозволить учасникам опору отримувати відповідні компенсації за свою діяльність.

Однією зі складових руху опору, вважає голова ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко, є диверсійна робота в тилу противника. Законопроект передбачає збільшення штатної кількості військовослужбовців територіальної оборони до 10 тисяч осіб і ще тисяча — у Силах спеціальних операцій руху опору. Важливо, що рух опору фінансуватиметься з державного бюджету й видатки будуть під грифом «таємно». Це важливо, оскільки ворог не зможе провести аналітику й логістику витрат.

Не менш важливо і те, що учасники руху опору та члени їхніх сімей, задіяні в Силах спеціальних операцій, будуть прирівняні до військовослужбовців і отримають статус учасників бойових дій.

Представники громадськості вважають, що в кожній області є закинуті військові містечка, які необхідно реконструювати і передати підрозділам територіальної оброни. І за це питання повинні відповідати керівники регіонів.

Львів.

На знімку: Олег Височанський і Іван Тимочко.

Фото прес-служби ОДА.