Трагедія сталася на переправі через Дністер. нквсники скинули з високого мосту у річку цілий товарняк, заповнений заарештованими українськими патріотами: звичайними людьми, селянами, робітниками, вчителями, медиками, священиками.

Скоїли вони цей жахливий злочин, підірвавши міст під потягом, коли вже наступали німці.

У заходах, поруч із буковинцями, взяли участь представники Тернопільщини на чолі з головою ОДА Володимиром Трушем. Разом присутні поклали квіти до пам’ятного знака над Дністром.

«Людей, які прагнули незалежності України, жорстоко знищили. Це були герої, які піднімали патріотичний дух та згуртовували націю. Вони дали нам яскравий приклад об’єднання. Наше ж завдання сьогодні — пам’ятати подвиги минулих поколінь та прагнути хороших подій і здобутків», зазначив Володимир Труш.

У Кострижівці на буковинському березі річки встановлено пам’ятник загиблим. Сюди принесли квіти, тут відчитали молебень та вшанували загиблих патріотів палкими промовами. Така панахида відбулася і на тернопільському боці у Заліщиках.

«Документи Чернівецького обласного державного архіву, СБУ та румунських спецслужб доводять один факт — 30 червня 1941 року не тільки у Львові, а також і на Буковині проголосили українську державу. Це означає, що вже тоді ми готові були боротися за право існувати рівними серед рівних. Цього прагнули і жертви Заліщицької трагедії, хоча багато хто з них були зовсім молодими людьми. Усі вони були, є і будуть тими фундаторами, які будували дорогу до нашої Незалежності», — сказав голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

Про жорстокість комуністів свідчить і той факт, що чоловіки та жінки, яких після катувань помістили у вагони, були зі зв’язаними руками. Про це тоді розповідали мешканці сіл по руслу Дністра, котрі витягали трупи з води і ховали у своїх селах.