Темою стала ситуація, яка склалася навколо КНП «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних захворювань». Виявилося, що днями до облради звернулося керівництво інфекційної лікарні щодо виділення коштів з місцевого бюджету, оскільки не вистачає фінансування на заробітну плату і на харчування пацієнтів.

Як зазначила Ганна Замазєєва: «Ми цілком усвідомлюємо важливість питання боротьби з ковідом. І сьогодні попри те, що маємо спад захворюваності, залишається ймовірність третьої хвилі восени. Щоб з’ясувати, чи є це проблемою однієї лікарні, чи це системна проблема, ми звернулися до керівників деяких ковідних лікарень з проханням надати інформацію — чи вистачає у них ресурсів для розв’язання поточних проблем з виплатами заробітної плати медичному персоналу, харчування та забезпечення медичними препаратами ковідних хворих».

Також Ганна Володимирівна звернулася із запитом до заступника директора Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ Дмитра Самофалова, який повідомив, що між НСЗУ та інфекційною лікарнею укладено два договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, за якими повною мірою відбувається фінансування.

Виявилося, що на сьогодні залишки на рахунках інфекційної лікарні від НСЗУ становлять 31 мільйон 169 тисяч гривень, 30 мільйонів 857 тисяч гривень лікарня отримала від початку року за договорами на лікування хворих на ковід. При цьому видатки лікарні на перше півріччя цього року становили 58 мільйонів гривень згідно з фінансовим планом. А це означає, що лікарня має достатньо коштів і навіть із надлишком.

Згідно з фінансовим планом лікарні за наявності 110 ліжко-місць (штатна кількість персоналу 262 особи) найбільшою статтею витрат є заробітна плата. Так, дев’ять(!) заступників керівника медзакладу отримують зарплату в розмірі від 80 тисяч гривен. При цьому аналіз роботи інших лікарень показує, що, наприклад, в обласній клінічній лікарні при 510 ліжко-місцях (штатна кількість персоналу 799 осіб) — сім заступників. В обласній онкологічній лікарні при 250 ліжко-місцях (штатна кількість персоналу 387 осіб) лише четверо заступників головного лікаря.

Ганна Замазєєва висловила логічне запитання: «Ми повинні платити високу заробітну плату адміністративному персоналу чи все ж лікарям, котрі щодня наражають себе та своїх близьких на небезпеку, лікуючи пацієнтів від ковід? Залишається незрозумілою інформація керівництва закладу щодо нестачі фінансування на харчування пацієнтів. Очевидно, що це — результат неефективного розподілення коштів та управління лікарнею».

На думку голови обласної ради, таке неефективне управління може призвести до того, що НСЗУ, виконуючи умови договору для закладу, який має стовідсоткове фінансування, але не може харчувати пацієнтів, може розірвати контракт. Якщо так станеться, область втратить 20% медичного ресурсу у подальшій боротьбі з ковідом. «Сподіваюсь, — зазначила на брифінгу Ганна Замазєєва, — що керівництво лікарні зробить з цієї ситуації висновки, аби в майбутньому не створювати штучних проблем, особливо в такий важкий для нас час, коли ми повинні об’єднатися в боротьбі з ковідом».

Миколаїв.

На знімку: Ганна Замазєєва пояснила позицію обласної ради.

Фото з доступних джерел.