Майстер-клас із гончарного мистецтва проводить керівник шкільного гуртка, член спілки гончарів України Сергій Глушко.

«Ми зробили наголос на розвитку молодіжного середовища, освіти, медицини, культури, за якихось три роки наші школи (жодну з п’яти наявних не закрили. — Авт.) не впізнати. Для нас пріоритетним є те, щоб сільські діти були всебічно розвинутими, не комплексували перед міськими, бачили свою мету в житті і впевнено її досягали. Відбулося переосмислення своєї ролі в розвитку громади самим населенням. Місцеві жителі, зокрема багато молоді, стали масово залучатися до участі в її житті — написання проектів, проведення громадських заходів тощо», — розповів сільський голова з 20-річним стажем Іван Назар.

Галицинівська громада входить до складу Вітовського району Миколаївської області. Процес об’єднання розпочався тут три роки тому. Сьогодні до складу громади входять чотири колишні сільські ради (шість населених пунктів). Загальна чисельність населення становить 9 200 осіб, зокрема 1 800 дітей.

Свого часу новостворена громада майже одразу заручилася підтримкою міжнародного донора в рамках програми DOBRE. І не пошкодувала. Адже отримала фахову допомогу, передусім у розробці стратегії розвитку громади, а також фінансову підтримку низки ініціатив. Зокрема, у формі співфінансування понад двох десятків проектів у рамках «швидких грантів».

При сільській раді створили молодіжно-ресурсний центр, який проводить цікаві й потрібні людям заходи: екотолоки, місцевий фестиваль кіномистецтва (короткометражних фільмів), демонстрації мультфільмів для дітей просто неба тощо.

У кожному селі громади облаштовано по 1—2 футбольні поля зі штучним покриттям, встановлено велику кількість дитячих майданчиків, вуличних тренажерів. Тож молоді є чим займатися у вільний час.

Цілком природно, що прес-тури журналістів з усієї України до громад-лідерів реформування, таких як Галицинівка, — традиційні заходи, що проводяться за підтримки Українського кризового медіа-центру у рамках Програми USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність». Їхня головна мета — вивчення та популяризація успішного досвіду децентралізації.

Обладнанню сільських шкіл позаздрять столичні

Викликає захват рівень освітнього простору, який змогли створити в місцевих навчальних закладах. У всіх школах (одна з них — Галицинівська — має статус опорної, але без філій) відкрито STEM-класи з 3D-принтерами, потужною комп’ютерною технікою, мультибордами, голографічними екранами тощо. Створено медіа-центри з відеостудіями, фотолабораторіями, квадрокоптерами, хромакеями та арт-лабораторіями із сучасними, зручними меблями та дуже дорогим обладнанням, діють інклюзивно-ресурсні кімнати. Головним завданням сільської ради було проведення якісних ремонтів у приміщеннях закладів, обладнання і меблі придбано за підтримки програми DOBRE.

Інкубують ідеї, навички...

На таких само умовах у Галицинівській школі, наприклад, діє одна з трьох наявних у громаді швейних майстерень, які разом із гончарною входять до бізнес-інкубатора, створеного на базі Центру освіти дорослих. Майстерні забезпечені професійними швейними машинками, гончарним обладнанням, офісними меблями.

Як пояснюють самі господарі, бізнес-інкубатор покликаний залучати населення різного віку до здобуття нових професій, що сприятиме самозайнятості, створенню нових робочих місць, а також профорієнтаційній роботі серед шкільної молоді. Зокрема, планується навчання в цих майстернях старшокласників. А ще — мають практичну вигоду. Скажімо, у швейних майстернях шиють захисні маски, ранці для першокласників, постільну білизну для дитсадків, одяг для дітей.

У Лупарівській школі мають чималенький досвід участі в різних, зокрема й міжнародних, проектах. Школа стала переможцем шоу «Громада на мільйон» і взяла участь в обміні досвідом з фінськими освітянами.

Як зазначила директор закладу Валентина Кондратюк, до всього, що відбувається в школі, активно залучено учнівське самоврядування: «Ми працюємо за принципом дитиноцентричності».

Саме тому, зокрема, шкільна їдальня тут нагадує затишну кав’ярню зі зручними для дітей меблями, а до розробки дизайну залів активно долучалися діти. В оновленому харчоблоку — сучасна кухня та сантехніка, обладнання для додаткового очищення води, новий посуд, душова кімната та внутрішній туалет для персоналу. Подібні ремонти за три роки проведено в усіх школах громади.

Зекономили — отримали...

Крім залучення коштів місцевого бюджету, програми DOBRE, спонсорських (підтримка Миколаївського глиноземного заводу), багато проектів в освітніх закладах реалізовується за рахунок економії освітньої субвенції. Водночас ініціативні, креативні вчителі, які є ініціаторами та авторами грантових проектів, обов’язково преміюються. На заохоченні тих, хто залучає додаткові кошти на розвиток освітнього середовища, тут не економлять.

Інноваційне підприємство стало надійним і вигідним партнером

Ровесником початку децентралізації на території Галицинівської громади є доволі екзотичний виробничий майданчик — екологічна ферма «Пан равлик». Незважаючи на досить короткий час роботи, підприємство стало не лише стабільним місцевим товаровиробником, а й доволі популярним у регіоні туристичним об’єктом. Зокрема, тут створено гарні умови для охочих ознайомитися з унікальним виробництвом — презентаційну програму з оглядом виробництва та дегустацією продукції, реалізацією сувенірної продукції, цікавою фотозоною тощо.

Власники ферми, подружжя Ольга та Костянтин Пономаренки — справжні фанати своєї справи. Кожного, хто буває тут, вражає масштабність їхнього задуму і щодо розширення виробництва харчової продукції, і щодо отримання муцину — лікувальної речовини, яка нині дуже успішно використовується в косметології. А ще — в проведенні спеціальних екскурсій, занять із дітьми, спрямованих на популяризацію природничих наук.

Іван Назар наголошує, що саме завдяки Програмі DOBRE в громаду залучено багатомільйонні інвестиції. Тому і вдалося зробити так багато. Але залишається ще чимало проблем. Передусім громада потребує якісних доріг, турбує зношеність водопровідних мереж. Над цим доведеться попрацювати. Але, як зазначив сільський голова, головне, що жителі вже перебудували свою свідомість, відмовилися від постійної суцільної критики, зневіри, страху перед змінами і налаштувалися на реальні справи на благо громади. На спільний результат працюють і депутатський корпус, і фахівці новостворених відділів та служб, і активна молодь сіл, і соціально відповідальний бізнес.

Тож порадіти за Галицинівську громаду в учасників прес-туру було багато приводів. А ще більше приводів — розповсюджувати досвід прогресивного й інноваційного розвитку серед інших громад України.

Фото надано авторами.