У складі меліоративних систем 15,3 тис. гідротехнічних споруд та 18,5 тис. км відкритих каналів. Функціонує також 46 польдерних насосних станцій та 360 км захисних дамб, якими забезпечується захист від підтоплення і затоплення території 30 населених пунктів та майже 50 тис. га сільгоспугідь. 

Попри обмежене фінансування, водогосподарники області протягом трьох останніх десятиліть в основному забезпечують комплекс необхідних заходів для належного функціонування меліоративних систем і гідротехнічних споруд. Зокрема, побудовано низку водогосподарських об’єктів: чотири насосні станції і 11 км захисних дамб, які захищають від підтоплення і затоплення території п’яти населених пунктів і майже 1000 га сільгоспугідь у Любешівській селищній територіальній громаді.

Для запобігання руйнуванню берега та зміні русла транскордонної річки Західний Буг, що призводило до зміни лінії державного кордону та втрат територій держави, виконано кріплення трьох її ділянок загальною протяжністю 1,3 км. Також за ці роки розчищено від замулення ділянки русел Прип’яті, Стоходу, Вижівки та інших річок протяжністю мало не 100 кілометрів. У рамках міжнародного проекту за рахунок коштів Євросоюзу почищено 240 кілометрів меліоративних каналів у Ковельському районі.

Виконані і першочергові заходи щодо відновлення водності Шацьких озер, зокрема влаштовано два шлюзи-регулятори, які запобігають втратам води в Світязі.

Цього року передбачено завершити будівництво водоскидної споруди Білоозерської водоживильної системи Дніпро-Бузького каналу загальною кошторисною вартістю робіт 14,5 млн грн. Вона має важливе значення для перерозподілу стоку річки Прип’ять у багатоводні періоди року і захисту від підтоплення та затоплення значних територій, позитивно впливає на водно-екологічний стан озер Святе, Волянське, Біле та заповідних територій Національного парку «Прип’ять — Стохід», заказника «Залухівський».

Водогосподарники беруть участь у виконанні заходів щодо запобігання пожеж на торфовищах, зокрема за рахунок акумулювання води в каналах і водоймах забезпечується зволоження у маловодні періоди року майже 23 тис. га ділянок осушених торфовищ.

Ще один напрямок роботи, який постійно проводиться водогосподарниками, це відновлення природних джерел на Волині. За роки незалежності України на території області відновлено й облаштовано 88 джерел.

Ростислав КРАВЧУК, заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області.

Фото Миколи ЯКИМЕНКА.