На знімку: під час робочої поїздки міністра у справах ветеранів України Юлії Лапутіної до Маріуполя.

Міський голова розповів, що місто активно розвивається і змінюється завдяки тому, що сім років тому українські військові захистили Маріуполь. На сьогодні ключова мета громади Маріуполя — стати вітриною відновленого Донбасу.

«Ми хочемо зруйнувати невидиму стіну між нами і окупованими територіями. Для цього використовуємо ті інструменти, які надає Україна. Зокрема, децентралізацію. Системно розвиваючись, розкриваємо потенціал Маріуполя», — зазначив Вадим Бойченко.

За словами Вадима Бойченка, у розвитку міста важливу роль відіграють «нові маріупольці» і військові. Ключовим завданням є їх інтеграція в громаду. Один з її інструментів — перекваліфікація ветеранів АТО/ООС. У Маріуполі надається можливість охочим за заявкою отримати нову професію.

Ще один інструмент інтеграції — надання житла. У місто прибуло понад 100 тисяч переселенців. У 2017 році розпочато програму забезпечення їх житлом. Так, уже надано 222 квартири, зокрема 53 ветеранам АТО.

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна позитивно оцінила іменування переселенців «новими маріупольцями». Вона зазначила, що це є свідченням поваги та бажання згуртувати тих, хто відстоював місто і державний суверенітет.

«Те, що ми бачимо зараз, є своєрідним магнітом для тих, хто відчуває себе українцем на окупованій території, але не може вільно почуватися. Показник того, скільки людей переїхало до Маріуполя, свідчить, що люди бачать, що тут краще. Сьогодні важливою є енергія розвитку. Одна з її найважливіших складових — наші захисники. Вони відстояли країну, і вони повинні бути активними членами суспільства», — зазначила міністр.

Учасники робочої зустрічі обговорили програми, спрямовані на захист ветеранів АТО, і проблемні питання, які потребують вирішення.

Фото прес-служби Маріупольської міської ради.