На знімку: особливістю форм відзначилася яхта із Дніпра.

Уперше таке змагання відбулось у 1994 році. Її засновник Сергій Шаповалов — відомий яхтсмен, доцент Миколаївського кораблебудівного інституту, директор Південної філії інституту екології НЕЦ України, депутат обласної ради, капітан яхти «Олександра». Саме під його керівництвом та за його ініціативи гонки на яхтах стали не просто спортивним, туристичним змаганням, а й несуть у собі благородну екологічну місію.

На відкритті з вітальним словом виступила дружина Сергія Шаповалова Олександра. Вона закликала відповідально ставитися до екологічних проблем Миколаївщини. Зокрема, тих місцин, що потребують уваги, — Кінбурн-ська коса та Бузький Гард.

Традиційно переможцю, який став першим за абсолютною швидкістю, вручають кубок Кінбурнської коси, який свого часу подарував регаті ще один відомий вчений та природоохоронець Сергій Таращук. Його отримала яхта «Союз-М». Цього року в гонці взяли участь екіпажі 53 яхт з Миколаєва, Одеси, Херсона, Дніпра, Кривого Рогу. Маршрут «екологічки» з року в рік незмінний: Миколаїв — Очаків — Ягорлицька затока на Кінбурнській косі, фініш — в Очакові.

Унікальність екологічної регати полягає в тому, що її учасники змагаються одразу на водоймах декількох видів: на річці, лимані і в морі. Є ще одна особливість «екологічки»: її місія — привернути увагу громадськості до екологічних проблем унікальної Кінбурнської коси та всієї Миколаївської області.

Як зазначив головний суддя змагань Євген Кубицький, «цього року вперше саме у змаганнях, як гонщик, а не в супроводі, бере участь легендарна яхта «Ікар», яка пройшла кругосвітку. Зверніть увагу на незвичну за конструкцією, сучасну яхту «TardeX.ua» з Дніпра, що відрізняється від усіх розфарбуванням та геометрією. Вона вже вдруге бере участь в нашій гонці. Загалом змагаються сім груп яхт». А взагалі, за словами Євгена, регата як регата, нічого незвичного. Незвичним було відкриття, яке вперше здійснили діти. Ректор Миколаївського університету кораблебудування Євген Трушляков доручив цю місію дітям яхтсменів, які разом з батьками вирушили у змагання. І цей факт додав ще більшої змістовності просвітницькій та виховній місії регати.

За умовами змагань, спорт-смени дотримуються екологічних правил поведінки та йдуть лише під вітрилами, не включаючи мотор. Метою проведення традиційного заходу є популяризація заповідних територій Миколаївщини, зокрема Кінбурнської коси. Регата проводиться спортивним клубом Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, як повноважним організатором за підтримки Миколаївської обласної федерації вітрильного спорту, Національного природного парку «Білобережжя Святослава», регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» та ГО «Кінбурн».

Народний депутат України Олександр Пасічний спостерігав за стартом регати, що представляв собою яскраве видовище. «Переконаний, що наша «екологічка» вийде на міжнародний рівень, — зазначив він. — Миколаїв доводить, що він — справжнє місто на хвилі, яке береже спортивні морські традиції та впевнено дивиться в майбутнє». У семи класах яхт переможцями визначено «Союз-М», «Ника», «Киви», «Фараон», «Тайфун», «Спрей» та «Винни-Пух».

Миколаївська область.

Фото автора.