Насамперед це стосується нашої молоді: саме зелений туризм може зацікавити дітей і підлітків, допомогти їм подолати лінощі, урізноманітнити дозвілля. І для дорослих це корисне зайняття.

Інколи не так просто буває організаторам літнього дозвілля скласти на місцевості туристичний маршрут. Бо згадана територія межує не лише з Чорним морем, а й низкою лиманів (Куяльницьким, Тилігульським, Григорівським та Великим Аджалицьким). Тут розташована й значна частина регіонального ландшафтного парку «Тилігульський».

Більшість людей надають перевагу турмандрівці під загадковою назвою «Золоте кільце Тилігулу». І невипадково. Адже однойменний лиман, велика дельта Амазонки в Америці, російське озеро Байкал та відома африканська річка Окаванго згідно з Рамсарською конвенцією (Іран, місто Рамсар, 1971) — у списку найцінніших природних перлин планети.

Намиті піщані острови та коси, дзеркально чиста акваторія лиману, зелене море очеретових заростей, лісових байраків та незаймані ковилові ділянки — це все можна побачити лише тут, на Тилігулі. Мають чудову нагоду постійно милуватися цим даром природи жителі Калинівки, Широкового, Кордону, Мар’янівки, Пшонянового — прилиманних сіл Визирської ОТГ, а також численні гості південного регіону країни, які в теплу пору року тут відпочивають.

Різноманітність ландшафтів, їхня екологічна чистота сприяють проростанню на прилиманних землях багатьох видів «зеленого» світу. Особливо цінні представники степової рослинності такі, як: пізньоцвіт анкарський, шафран сітчастий, тюльпан Біберштейна, тюльпан Шренка, підсніжник Ельвеза, ряст ущільнений, горицвіт весняний, сон чорніючий, штернбергія осіння, проліска дволиста, белевалія сарматська, гіацинтік блідий, рястка Буше, рястка Коха, астрагал шерстистоквітковий, еремогоне головчаста, ковила Лессінга, ковила українська, півники карликові, мигдаль степовий, таволга звіробієлиста, ефедра двоколоскова, які в країнах Західної Європи практично зникли. Вони «золотим кільцем» оперізують лиман по периметру, захищають від ерозії його береги, створюючи неповторні за красою природні пейзажі.

Тут знайшли прихисток і чимало птахів, звірів, а у водній акваторії лиману — різних видів риб. У межах парку зафіксовано 384 види хребетних тварин. Загальна чисельність птахів становить від 2 000 до 7 000 пар. Із занесених до Червоної книги України пернатих тут зустрічаються: малий баклан, кулик-довгоніг, морський зуйок, кулик-сорока, косар, коровайка, жовта чапля та інші. Крім того, на лимані зимує понад 25% європейської популяції великої білої чаплі.
Це доволі цікаве місце не лише для туристів, любителів природи, а й науковців, адже водоймище цінне ще й великими покладами цілющих сірководневих грязей.

Ця своєрідна перлина півдня України, за прогнозами фахівців, має великі перспективи для розвитку зеленого туризму. Цікаво, що такий унікальний об’єкт природи розташовано лише за сорок кілометрів від Одеси — міста-мільйонника. Багатьом мешканцям та гостям уже добре знайомий цей куточок дикої природи Причорномор’я. Однак ніколи не пізно ширшому колу співвітчизників відкрити для себе його красу, відчути радість спілкування з незайманою природою та зміцнити здоров’я.

Одеська область.

Фото надано автором.