Вищу освіту здобув на філологічному факультеті Ніжинського державного педагогічного інституту. Майже 35 років чоловік присвятив вихованню молодого покоління, працюючи завучем та директором у ніжинських загальноосвітніх школах, викладав українську мову та літературу. Навіть після виходу на пенсію 1976-го керував гуртком художньої самодіяльності в місцевій школі № 5.

Завдяки зв’язкам з провідними діячами культури України Микола Наумович вів активну громадсько-культурну діяльність, сприяючи відновленню Покровської і Хресто-Воздвиженської церков та інших культурних й історичних пам’яток Ніжина.

Завдяки постійним мистецьким пошукам Микола Наумович знайшов себе в літературі та 17 листопада 1998 року отримав статус члена Спілки письменників України. Незважаючи на те, що з самого дитинства Микола Шуст мав неабиякий хист до малювання, реалізуватися як скульптору та художнику йому вдалося значно пізніше, а його пошуки в художній царині талантів завжди залишались маловідомою сторінкою життя. Зрештою, наприкінці 1980-х років, Микола Шуст оприлюднив список своїх робіт, подарованих ним культурним установам Ніжина. Велика кількість творчої спадщини Миколи Наумовича залишилась в колекції Ніжинського педагогічного інституті імені М. Гоголя, серед них: бюсти: П. Чайковського, М. Гоголя, С. Шишка, статуя Тараса Буль-би, а також барельєф М. Кропив’янського, разом з макетами первозданної будівлі інституту і пам’ятника М. Гоголю.

Для Ніжинського краєзнавчого музею імені І. Спаського Миколою Шустом були виготовлені макети пам’ятника М. Гоголю, Миколаївського та Благовіщенського соборів. До складу колекції ввійшли панорама міста Ніжина, бюст та інкрустація на планшеті Я. Батюка.

У 1998 році відбулася персональна виставка робіт Миколи Шуста у художньому відділі НКМ імені І. Спаського. Художник працював у багатьох напрямах, тому на виставці були представлені такі жанри, як іконопис, графіка, скульптура та інкрустація. Увагу глядачів привертали філігранно виконані гіпсові бюсти Т. Шевченка, Б. Хмельницького, зменшена копія пам’ятника М. Гоголю, який нині розміщений у сквері, що носить його ім’я. Відвідувачів зачаровували майстерно виконані скульптури Тараса Бульби і його сина Остапа. Серед усіх робіт, представлених на виставці, барельєф Ю. Лисянського був справжнім підтвердженням таланту митця.

Побачені та пережиті Миколою Наумовичем жахіття війни назавжди залишили свій слід в його графічних роботах: «Рани досі болять...», «Де ж ви, мої однополчани», «Поле пам’яті 1943-го», «Дачники», на яких зображені скалічені війною солдати.

Микола Шуст був відомим громадським і культурним діячем Ніжина, зробив неоціненний внесок у розвиток історичної та духовної спадщини міста, виховав не одне покоління розумних і талановитих послідовників. Як палкий патріот своєї батьківщини він до останнього подиху відображав справжній дух українців у своїх творах, щоб зберегти народну пам’ять про пережите минуле. Не стало Миколи Наумовича 16 січня 2007-го. Але його пам’ятають вдячні земляки. З нагоди 105-річчя від дня народження у Ніжинському краєзнавчому музеї імені І. Спаського відкрилася виставка «Микола Шуст — людина багатьох талантів».

Фото: nizhyn.city