Днями на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, яке відбулося у форматі відеоконференції, народні обранці розглянули проект закону про Державний бюджет України на 2022 рік (реєстр. № 6000) в частині фінансування потреб органів сектору безпеки і оборони держави.

За підсумками засідання члени профільного парламентського комітету підтримали прийняття за основу законопроекту про Держбюджет на наступний рік за умови збільшення видатків загального фонду державного бюджету на 2022 рік до розміру мінімальної потреби органам сектору безпеки і оборони держави для забезпечення виконання законодавчо визначених завдань.

Також комітет розглянув питання та ухвалив рішення щодо необхідності технічного уточнення порівняльної таблиці до проекту закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (реєстр. № 3196-д).

Напередодні член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Сергій Рахманін (фракція «Голос») у своєму дописі у Фейсбуці наголосив на тому, що державі слід звернути увагу на прикордонні війська, зокрема на ділянках україно-російського й україно-білоруського рубежу, де є реальна загроза для безпеки України.

«Росіяни збираються створювати нові угруповання і розширювати вже існуючі на різних ділянках україно-російського кордону, а також з боку окупованого Криму та на території Білорусі. Навіть якщо в Білорусі, можливо, не буде постійно діючих баз, це все одно означає, що там будуть потужні російські угруповання. Це загрозлива для нас ситуація», — застерігає Сергій Рахманін.

На його переконання, саме через це державі слід звернути особливу увагу на збільшення фінансування Державної прикордонної служби України. Він також зазначив, що на засіданні безпекового комітету народні обранці розглянули детальний оборонний бюджет. Рахманін висловив сподівання, що нарешті держава зверне увагу на прикордонників. На думку народного депутата, це необхідно зробити тому, що питання облаштування кордону — величезна проблема, бо ділянки україно-білоруського кордону фактично незахищені.

«Прикордонники нарешті мають позбутися статусу «падчерки». Вони з усіх силових структур, на мій погляд, фінансуються найгірше, незважаючи на масштаб завдань, котрі мають виконувати», — пояснив свою позицію член профільного парламентського комітету.