Прибуття медичного обладнання із Франції до Військово-медичного клінічного центру Північного регіону та розподіл по відділеннях.

Успішним продовженням міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід» стала передача колективу Військово-медичного клінічного центру Північного регіону 72 сучасних багатофункціональних ліжок зі спеціалізованими матрацами, різних медичних меблів, медичного одягу тощо.

За словами командування військово-медичної установи, таке надходження майна відбулося за сприяння командування Об’єднаних сил Збройних Сил України.

До речі, міжнародний проект «Допомога Схід» — це багатопрофільна та різнопланова програма цілеспрямованих дій щодо надання цільової допомоги медичним закладам і мирному населенню Донецької та Луганської областей, а також інших регіонів України. Гуманітарний проект було започатковано за ініціативою генерал-лейтенанта Сергія Наєва ще 2018 року, коли він очолив командування Операцією об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей.

Так, у рамках цього проекту вантажі доправляються в Україну із Франції від Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (Aide Medicale&Caritative France-Ukrainе), віце-президентом якої виступає етнічна українка пані Діана Дольс (DianaDols). Також цю благородну справу від моменту заснування проекту підтримує Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України в особі президента асоціації Леоніда Костюченка. Нинішнього року до участі в проекті активно долучилося ТОВ «СанагроУкраїна» в особі директора Олександра Скрипки. Керівником-координатором проекту «Допомога Схід» в Україні є офіцер командування Об’єднаних сил ЗСУ Борис Кутовий.

Зокрема, ліжка та інше медичне майно пішло для покращення умов лікування пацієнтів в інфекційному та травматологічному відділеннях Харківського госпіталю.

— Ліжка та матраци сучасні та зручні в експлуатації, особливо для наших поранених воїнів, які на тривалий час прикуті до ліжка, — каже провідний нейрохірург ВМКЦ ПнР підполковник медичної служби Сергій Бібіченко. — Так, за допомогою пульта хлопці та дівчата зможуть самостійно регулювати положення матрацу, а спеціальні ремені над головою допоможуть поміняти їхнє положення у верхній частині ліжка. Зауважу, що наші пацієнти вже оцінили таку турботу про них з боку Французької Республіки.

За словами засновника ініціативи, командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Наєва, до військового медичного закладу передано вже чимало різного медичного майна, що посилило лікувальний потенціал харківського госпіталю.

— Нинішнього року, в березні до цього медичного закладу також було доставлено два мікроскопи з Німеччини, які мають високоякісну оптику Zeiss, що може впоратися з будь-якими завданнями під час оперування, а також спеціалізовану вмонтовану відеокамеру Panasonic для запису та передачі чіткого зображення на монітор, — повідомив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Водночас він додав, що упродовж останніх місяців із Франції до України прибуло п’ять автопотягів з гуманітарним вантажем медичного призначення вартістю понад 15 мільйонів гривень.

— Насамперед — це високоспеціалізовані ліжка для реанімації та відділень хірургії, спеціалізовані ліжка для людей з проблемами орієнтації у просторі, ортопедичні й протипролежневі матраци, операційні столи, медичні розхідники, реанімаційні комплекси для немовлят та багато іншого, — зауважив командувач Об’єднаних сил.

Лікарі травматологічного відділення ВМКЦ ПнР завершують прийом та налаштування ліжок.

Довідково

У рамках міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід» різне майно вже направлено до міст та містечок, наближених до лінії розмежування чи для цивільних і військових закладів охорони здоров’я, розташованих переважно в районі проведення ООС. Серед тих установ, що першими відчули закордонну допомогу, є: перинатальні центри та міські клінічні лікарні міст Краматорськ, Мирноград та Торецьк, Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня, Військово-медичний клінічний центр Східного регіону, Маріупольський військовий госпіталь, Військово-медичний клінічний центр Північного регіону.

Проект охопив своєю роботою 55 медичних закладів — і військових, і цивільних, більшість яких розташована поблизу лінії зіткнення на Донбасі. До цих установ передано майже 191 тонну гуманітарних вантажів медичного призначення. Лише упродовж нинішнього року до України з Франції надійшло понад 70 тонн гуманітарної допомоги медичного призначення на суму більш як 27 мільйонів гривень, отримувачем якої стали 25 медичних закладів і в зоні ООС, і в інших регіонах України. Підтримку проекту на Донбасі надає БФ «Наш Краматорськ», директор Олександр Шевченко, БФ БО «Проект Варнави», голова правління Володимир Любовецький.

Дмитро ГОРБУНОВ, кореспондент АрміяInform.

Фото автора.