Не скажу, як де, але на Сумщині слова, винесені в заголовок, повністю відповідають дійсності: підприємства обласного Управління лісового та мисливського господарства активно розширюють площу зелених насаджень, котрі, як відомо, вважаються легенями Землі. У регіоні триває акція «Створюємо ліси разом», і дерева висаджуватимуть у ґрунт до самісіньких морозів.

Що більше посадимо, то легше дихатиметься

Начальник управління Віктор Чигринець говорить, що кліматичні зміни насуваються шаленими темпами, і цьому необхідно протидіяти. Де був ліс, невдовзі з’явиться лісостеп, замість лісостепів матимемо степи, а ті можуть перетворитися на пустелі. Самими лише Олешківськими пісками в Україні тоді не обійдеться. Єдиний вихід уникнути сумної картини — масово заліснити всі можливі території. Для України це дуже важливо, адже розорюваність земель у нашій державі — одна з найвищих у Європі. Тим часом деякі громади та інші землевласники передають ділянки під заліснення без особливого ентузіазму. Співрозмовник пояснює таке зволікання дуже просто: тоді як кукурудза дає прибутки щороку, іще й чималі, чекати віддачі від землі, виділеної під лісові насадження, іноді доводиться сто років. А більшість людей звикли жити сьогоднішнім днем.

За словами Віктора Чигринця, ОТГ Сумщини погоджуються виділити під заліснення 1146 гектарів земель, неперспективних для іншого цільового використання. Акція «Створюємо ліси разом», започаткована в рамках національної програми «Зелена країна», діятиме протягом трьох років. За цей час треба висадити дерева на всій площі. Але масштаби такі, що після цього загальна площа лісів збільшиться на Сумщині лише на частку процента: замість 17,9% території області вони займатимуть, можливо, 18%.

Трудяться усі, координують фахівці

Озеленення України — справа всенародна, але координуючу функцію в ній виконують, звичайно ж, лісівники. На Сумщині кожен охочий може посадити іменне дерево: для цього він має звернутися до державного лісгоспу і заплатити 50 грн. Гроші будуть використані як благодійний внесок на лікування онкохворих дітей, а лісівники замість людини, котра, можливо, і лопати в руках ніколи не тримала, висадять у ґрунт її дерево. Із мільйонів таких мікроскопічних внесків поступово сформуються величезні зелені масиви. Від лісівників також залежить забезпечення учасників акції сіянцями дерев: на гектар площі їх потрібно кілька тисяч. При цьому необхідно враховувати кліматичні зміни та територіальні особливості: десь краще ростиме дуб, а десь — сосна. Дедалі частіше висаджують породи дерев, які ще нещодавно були для Сумщини екзотичними. Загалом у «арсеналі» державних лісгоспів області — 96 порід дерев, якими можна не лише заліснювати масиви, а й прикрашати території. Озеленення надто багато не буває.

Починаючи із 1 жовтня, коли в Україні стартувала акція «Створюємо ліси разом», на Сумщині посадили майже 150 тисяч дерев. Заліснено понад 40 га додаткової площі. Окрім працівників лісгоспів, у роботах узяли участь школярі та студенти, представники громадських організацій, держ-службовці та депутати всіх рівнів — загалом більш як сто осіб. Узяли до рук лопати й шестеро журналістів, завдяки чому їхні публікації заграли додатковими барвами.

Сумська область.

На знімку: до акції «Створюємо ліси разом» на Сумщині долучилася учнівська і студентська молодь.

Фото із сайту sumylis.gov.ua