Уже не вперше у Молдові проводиться конкурс «Очима молоді». Його організовують Центр української мови та культури Бєльського державного університету імені Алеку Руссо, Спілка українців Молдови «Заповіт -- Mostenire» за підтримки Консульства України в муніципалітеті Бєльці. Долучаються і наші структури -- ГО Центр регіональної співпраці «Діалог» та «Інститут Бессарабії» (обидві громадські організації -- в Чернівецькій області). 

Тема фотоконкурсу цьогоріч -- «Вишиванка у Молдові». Він присвячений 30-річчю Незалежності України. Як повідомляють на сайті Центру української мови і культури БДУ імені Алеку Руссо (https://ukr.md/), до 1 листопада 2021 року триває І етап -- оцінювання робіт online.

«Критерії оцінювання конкурсних робіт: привабливість вибраного образу, його естетичний вигляд, своєрідність ракурсу, оригінальність назви й коментаря, відповідність змісту світлини, а також її якість (чіткість, яскравість, кольорове наповнення). Проголосувати можна тільки один раз, але вибрати п’ять робіт»,  -- ідеться в повідомленні.

Щороку беруть участь у цьому конкурсі й вихованці Теоретичного ліцею в селі Тецкань Бриченського району. Це учні уродженки села Топорівці колишнього Городенківського району (нині Коломийського) Марії Кірілової. Після навчання у Молдові молода вчителька української мови вийшла заміж й так там і залишилася. Та любов до Батьківщини не має відстані. Педагог передає своїм учням патріотичні настрої і трепетне ставлення до рідної мови, наших звичаїв і традицій. Адже й регіон там здебільшого україномовний. 

Торік вихованка Марії Кірілової Єлизавета Коновал здобула гран-прі в цьому конкурсі. Змагається і нині. Дівчина створила образ про віддзеркалення внутрішнього стану людини. «Цінуйте себе, бережіть, вибирайте тільки яскраві нитки для своєї вишиванки -- ниви життя. І воно вам посміхнеться», -- акцентує юнка. 

Учениця цього ж ліцею Євгенія Андрейцова -- сама, як символ нашої країни, де «зацвіла в долині червона калина, ніби засміялась дівчина-дитина». Закликає милуватися її цвітом. Ще одна учасниця із цього закладу Аніта Мальцев наголошує на тому, що людина, яка одягає вишиванку, здатна помічати красу, котра нас оточує. Вона -- найщасливіша, бо цілована сонцем. «І цілували осені вуста чарівну юність в вишитій обновці…» Ліцеїстка Ангеліна Плешка наголошує на тому, що все найголовніше в дитині закладають у сім’ї, а дитина є її віддзеркаленням. А ще -- «щоб вишиваночку вдягти, вагомий привід треба мати». І конкурс -- якраз нагода полинути думками в Україну. 

Всі хлопці та дівчата старанно підійшли до участі в конкурсі. Не всі переможуть, та порадіють із чергової нагоди згадати про свої етнічні корені. 

Івано-Франківська область.

На знімках:
Ангеліна Плешка. 



Євгенія Андрейцова.



Єлизавета Коновал.

 

Аніта Мальцев.

Фото з сайту ukr.md