Світлини належать позаштатному фотокореспонденту цих видань.

Микола Тернавський також працював у штаті редакцій Новгородківської районної та газети «Зоря комунізму» Кіровоградського району, коли фотокореспонденти цих видань брали щорічні відпустки. А ще в перші роки функціонування Кіровоградського обласного телебачення Тернавський робив світлини і для його випусків новин.

Сьогодні у свої 92 роки Микола Тернавський має хорошу пам’ять і може розповісти історію створення будь-якої своєї газетної фотографії.

«Дуже часто редактори газет, у разі відсутності або зайнятості їхнього фотографа, телефонували мені і просили зробити той чи інший знімок, відряджали на редакційні завдання зі штатними журналістами», — згадує ветеран.

У своєму житті Миколі Тернавському випало попрацювати завклубу у рідному селі Букварка, працівником із догляду за тваринами Московського пересувного цирку, контролером водоканалу, слюсарем газової служби. А фотосправою він захопився серйозно лише коли підвело здоров’я й отримав групу інвалідності.

«Якось відніс свій знімок до обласної газети «Кіровоградська правда». Надрукували. У подальшому, коли відомий кіровоградський фотокореспондент Андрій Дібровний був зайнятий, редактор телефонував мені і я йшов фотографувати. Платили за знімки тоді небагато, за місяць збиралося не більш як 5 карбованців гонорарів.

Мої знімки друкували не лише місцеві газети, а й московські «Известия». Були вони і в ленінградській «Смене», в газетах Кишинева та середньоазіатських республік», — із гордістю повідомляє Микола Петрович.

— У Кіровограді відбувалися різні спортивні змагання, приміром, турніри з шахів чи якісь інші заходи, я робив фотознімки спортсменів з інших міст, запитував у них назви місцевих газет і відсилав туди знімки. Друкували. У бандеролях надсилали примірники газет із моїми фотографіями. І, звісно, я отримував гонорари...»

А найсолідніший свій гонорар М. Тернавський отримав із редакції московської газети «Известия» — 20 карбованців. Це був знімок автоголу в матчі кіровоградської «Зірки» з івано-франківським «Спартаком», коли кіровоградці виграли з рахунком 8:1.

Фотографував різними фотоапаратами — «Москва-2», «Київ-4» та «Київ-5», «Зеніт», німецьким Praktica Super TL. Проявляв плівки та друкував знімки вдома у ванній кімнаті.

Серед знаменитих людей, яких доводилося фотографувати М. Тернавському в Кіровограді, були, зокрема, авіаконструктор Олег Антонов, який приїжджав до школи вищого льотного пілотажу (нині — Льотна академія

Національного авіаційного університету) та артист Микола Гринько.

Кіровоградська область.

На знімку: М. Тернавський із супровідною інформацією до фотографії про футбольний матч «Зірка»—«Спартак» для «Известий».

Фото лауреата обласної журналістської премії, фотокореспондента телерадіовидавничої компанії «Новий день» Івана Корзуна, якого на посаді фотокореспондента «Кіровоградської правди» теж підміняв свого часу Микола Тернавський.