Одночасно в ньому можуть знайти прихисток чотири матері з малюками. Надалі впродовж року допомогу там отримуватимуть 25—100 осіб залежно від особистих ситуацій родин.

«Тут прийматимуть жінок із дітьми з усієї Луганщини, — зазначила заступниця голови ОДА Катерина Безгинська. — Тут діти разом із матерями зможуть перебувати цілодобово, їм надаватимуть психологічну допомогу, консультації фахівців щодо виховання дітей та здобуття нових професійних навичок».

За словами Катерини Безгинської, питання протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі є одним із пріоритетів обласної влади та органів місцевого самоврядування. Постраждалі мають отримувати допомогу саме від органів влади на місцях. Для цього у містах та районах створюються спеціалізовані служби.

Національний директор Міжнародної благодійної організації «Благодійний фонд «СОС Дитячі містечка» Сергій Лукашов, розповідаючи про роботу притулку, зазначив: «Це тимчасовий прихисток для жінок із дітьми, яким необхідна підтримка через відсутність житла чи неспроможність самостійно долати складні життєві обставини. Важливо, щоб у подальшому в кожній громаді могли надавати тимчасовий притулок жінкам, які екстрено потребують безпечного місця перебування».

Фахівці наголошують на актуальності проблеми. Особливо вразливими є жінки з дітьми до трьох років. Насамперед це випускниці інтернатів та ті, хто втратив житло внаслідок військового конфлікту.

Тож благодійниками було придбано в Сєвєродонецьку п’ятикімнатну квартиру. Там жінки з дітьми з усієї області зможуть отримати безпечний прихисток та своєчасну допомогу. В одній кімнаті перебуватиме соціальний працівник.

На купівлю та облаштування квартири було спрямовано 1,9 млн гривень. Щорічне утримання, за попередніми розрахунками, коштуватиме 1,2 млн гривень, включно з утриманням жінки з дитиною, зарплатою соціальному працівнику та комунальними витратами.

Луганська область.