— Там люди реально плачуть, надивилася і наслухалася, інакше не повірила б, що держава своєю допомогою доводить людей до сліз.

Вони обоє пенсійного віку, чоловік і дружина. Проживають у двокімнатній квартирі на Старому місті у Вінниці. У чоловіка інвалідність. Його дружина хворіє. Минулу зиму провела в лікарняному стаціонарі. Після виписки дістала ще одну травму. Цього разу моральну. «Коли мамі сказали, що має повернути 18 тисяч гривень субсидії, вона спочатку зблідла, а потім розревілася, як дитина», — розповіла «Голосу України» дочка жінки пані Наталія.

Співрозмовниця просить не згадувати в газеті ні її прізвище, ні прізвище батьків. Каже, не той випадок, щоб називати себе. Однак розповісти про ситуацію варто. Хоча б для того, щоб інші отримувачі субсидій, як то кажуть, до букви уточнювали все під час спілкування з тими, хто оформляє документи на допомогу від держави.

— Тато сказав, що більше нічого не хоче від держави, бо здоров’я дорожче, це його слова, — каже пані Наталія. — Сказав їх після того, коли нам знов запропонували написати заяву на субсидії. У тата група інвалідності, він переніс операцію, але ще працює, бо їхніх з мамою пенсій на ліки не вистачить, не кажучи про щось інше. У категоричній формі заборонив мамі писати заяву.

Чому пенсіонери змушені повертати отримані від держави 18 тисяч гривень?

Не поставили галочку у документі

Батько Наталії оформлений як фізична особа підприємець (ФОП). Цього вимагали від нього на роботі. Про це його дружина повідомила під час оформлення документів на субсидії. Оформляла їх у Лівобережному Центрі надання адмінпослуг «Прозорий офіс».

—Тоді все ще було у паперовому, а не електронному вигляді, — продовжує розповідь пані Наталія. — Мама вказала, що її чоловік є фізичною особою підприємцем. Батьки ще й не дуже вірили, що їм можуть нарахувати субсидію, бо ж тато працює, та ще є підприємцем. Але допомогу отримували. Можливо тому, що його заробітки невеликі, а в мами тільки пенсія, теж невелика. Щоправда, нараховували допомогу тільки на опалювальний період. На літо субсидій не було.

Співрозмовниця каже, що у 2018 році її мама приходила у «Прозорий офіс», щоб вкотре оформити субсидію на опалення на зиму. Її запитали: «У вас нічого не змінилося?» — «Ні, нічого», — відповіла жінка. А через два роки після того, навесні 2020-го, з’ясувалося, що їй незаконно нарахували 18 тисяч гривень.

За словами співрозмовниці, працівниця «Прозорого офісу», яка запитувала, чи нема ніяких змін, не поставила галочку у документі проти позначки ФОП.

— Ось ця галочка і стала причиною того, що мамі, як вони кажуть, незаконно нарахували 18 тисяч гривень, — уточнює моя співрозмовниця. — Мені пояснили, що на той час підвищили мінімальну зарплату, тому батьки уже не підпадали під категорію тих, кому допомагає держава. Сукупний сімейний дохід, нібито, надавав їм можливість обходитися без субсидій.

Щоб підтвердити той факт, що у попередніх документах у паперовому вигляді значиться та злополучна галочка, пані Наталія витребувала у керівництва департаменту соціального захисту Вінницької міськради такі документи.

— Я навіть розшукала ту працівницю, з якою спілкувалася мама, — продовжує жінка, вона особисто переконалася, що проти позначки ФОП значиться галочка, тобто справді нічого не змінилося. Сказала їй, що не прийшла сваритися. Прийшла з’ясувати, чим завинила перед ними моя мама, яка від почутого мало не опинилася на лікарняному ліжку. Бо 18 тисяч гривень для них з татом це дуже великі гроші. Навіщо ж ви їх давали, якщо вважаєте, що мама не повинна була їх отримувати? ..

Жінка телефонувала на «гарячу» лінію у Київ. Згодом отримали відповідь, що допомога надана незаконно, до того ж з вини отримувача субсидій. Розмовляла по телефону з директоркою департаменту соціального захисту

Вінницької міськради Валентиною Войтковою. Чиновниця порадила звертатися до суду. Розмовляла чемно, казала, що розуміє хвилювання дочки за маму. Пояснила, що виконають рішення Феміди, навіть якщо воно буде не на їхню користь.

— Тривожити мамине серце під час судових засідань? Ні-ні, тільки не це, — каже пані Наталія. — На таке не згодна ні мама, ні тим більше я. Мені не тільки маму шкода. Вона не одна така. Поки оббивала пороги «Прозорого офісу», чекала своєї черги на прийом, надивилася і наслухалася схожих історій! Одній бабусі син надіслав з Ізраїлю кошти на операцію, через це у неї зняли субсидію, в іншої виявилася зайвою житлова площа... Там люди реально плачуть. І це мене вразило найбільше. Бо ж йдеться про старих людей.

Щось не так у стосунках держави з людьми поважного віку, коли в державній установі одні хапаються за серце від почутого, в інших починають тремтіти руки, треті витирають сльози...

Чому не звернулися до суду?

Запитую у пані Наталії, чи повертають вони кошти? «А що нам залишається робити? — каже вона. — Могли б піти до суду. Могли б надати копію документа з тією галочкою, що було б офіційним підтвердженням маминої правоти, можливо б, суд задовольнив заяву і став на нашу сторону... Але ж тоді ці гроші мала б сплатити працівниця, яка не поставила ту галочку у документах після перереєстрації. Насправді повертаємо гроші, які нам дала держава. Однією рукою дала, другою — відбирає. Власне, ми не з тих, хто ходить по судах. Тому сплачуємо».

Жінка каже, що їм дали номер рахунку, на який вносять кошти. За її словами, скидаються всі разом. «Добре, що розстрочили суму, надали можливість повертати частинами, — каже пані Наталія. — Після кожного платежу надсилаю копію квитанції на телефон однієї з працівниць «Прозорого офісу», аби було підтвердження повернення грошей. Хоч би тут ще проблем не виникло, щоб потім не сказали, не всі кошти надійшли на рахунок, чи ще щось подібне».

Коментар

Наталія ПАЛАМАРЧУК, перший заступник директора департаменту соціальної політики Вінницької міськради (на знімку):

— Випадків, коли отримувачі субсидій змушені повертати кошти, не так багато, але вони є, — розповіла «Голосу України» Наталія Паламарчук. — Трапляється, коли людина щось забула і не повідомила необхідну інформацію, чи не знала про неї. Наприклад, про свій майновий стан, чи матеріальні статки, не вказала покупку на 50 тисяч гривень або має на депозиті збереження на суму понад сто тисяч гривень.
Детальніше про те, хто має право на субсидії, а хто ні — можна дізнатися з постанови Кабміну № 848 з доповненнями.
Виявляємо такі випадки і приймаємо рішення про повернення грошей. Це бюджетні кошти, тому їх необхідно відшкодувати, якщо отримані незаконним шляхом.
Вручаємо таким людям рішення про повернення грошей, де вказано рахунок, на який їх слід сплатити. Не всі добровільно на таке погоджуються. Тому доводиться звертатися до суду. Але, повторюю, таких випадків у нас небагато.

Факт

На Вінниччині повністю профінансовано виплату субсидій та пільг на житлово-комунальні послуги за вересень 2021 року в сумі 39,5 млн грн грн.
Перший транш надійшов 6 жовтня ц. р. в сумі 9,8 млн грн для виплати через поштові відділення АТ «Укрпошта».
20 жовтня ц. р. переказано ще 29,7 млн грн для виплати пільг та житлових субсидій готівкою через банківські установи.


(Інформація з офіційного сайту Вінницької облдержадміністрації).

До речі

Перевірити призначення допомоги можна у Єдиному державному реєстрі отримувачів житлових субсидій за посиланням https://subsidii. ioc.gov.ua./ У реєстрі є інформація про розмір нарахувань, термін виплати. Дані оновлюються на початку місяця за попередній місяць.

(З повідомлення Міністерства соціальної політики України).

Вінницька область.