Кількасот мешканців Житомира та області на чолі з активістами та представниками органів місцевого самоврядування, депутатами обласної й міських рад зібралися днями біля будівлі АТ «Житомиргаз», щоб долучитися до громадського обговорення підняття тарифу на послуги з розподілу природного газу.

Напередодні очільник обласного центру Сергій Сухомлин закликав житомирян виступити проти запланованого підприємством підняття тарифу на розподіл природного газу у 2,5 раза: з 2,016 грн до 5,028 грн за 1 куб. м попри підписаний на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років. «Підприємство «Житомиртеплокомуненерго» свідомо не піднімає ціну на теплопостачання, щоб уникнути навантаження на кінцевого споживача, на кожну конкретну людину. А монополіст закладає собі в тариф 334 мільйони прибутку!» — наголосив міський голова.

Водночас за день до проведення відкритого обговорення проекту структури тарифу на послуги з розподілу природного газу прес-служба АТ «Житомиргаз» оприлюднила повідомлення про зміну його формату на онлайн-режим, посилаючись на статистику захворюваності на COVID-19 у регіоні.

Представників громадськості та активістів, котрі зібралися вранці біля будівлі АТ «Житомиргаз», зустріли зачинені в робочий час двері. Після 40-хвилинного очікування, упродовж якого до протестувальників ніхто не вийшов, розлючені містяни силоміць відчинили двері приміщення та увірвалися до будівлі, а згодом прорвалися через охорону і внутрішні зачинені двері до зали засідань, де голова правління АТ «Житомиргаз» Валентин Ющенко проводив громадські слухання у режимі онлайн.

Утім, змістовного діалогу з останнім у мітингувальників не склалося. Валентин Ющенко заявив, що підвищення тарифів відбудеться на підставі розрахунків АТ «Житомиргаз», а працівникам підприємства потрібно платити гідну зарплату. Перенести слухання він також відмовився: мовляв, вони вже відбулися онлайн, і всі охочі могли до них долучитися. Зі свого боку протестувальники переконані, що громадськість не повідомили про слухання належним чином, адже сайт підприємства, де оприлюднили анонс щодо проведення слухань, дуже погано працював, та й червоної зони карантинних обмежень, яка б виправдала організацію відкритого обговорення в режимі онлайн, на території області ще не запровадили.

Більш конкретні пояснення щодо причин підняття тарифу на послуги з розподілу природного газу надав фінансовий директор підприємства Дмитро Конюх: «За період з 2014-го по 2019 рік збитки АТ «Житомиргаз» від розподілу природного газу становлять 700 млн грн, за 2020 рік — 62 млн грн. Ми прогнозуємо, що 2021 рік закінчиться зі збитком у 120 млн грн. У чому основна причина збитку? 43% у тарифі становлять так звані виробничо-технологічні витрати. На сьогодні в тарифі, який діяв у 2021 році, вартість газу, закладена на ВТВ, — 5 тис. 800 грн за тисячу кубічних метрів. Нині на ринку продажу газу ця ціна доходить і до 40 тис. грн за тисячу кубометрів.

Друга стаття — це витрати на поточну експлуатаційну діяльність, тобто це витрати, яких АТ «Житомиргаз» зазнає унаслідок здійснення ремонтних робіт, усунення аварійних ситуацій, підтримання в належному стані мереж», — розповів він. Дмитро Конюх також повідомив, що пакет документів з усіма розрахунками та протоколом обговорення буде скеровано до НКРЕКП, яка затверджуватиме тарифи на засіданні комісії.

На завершення мітингу його учасники залишили колективне звернення до керівництва АТ «Житомиргаз» та сектору НКРЕКП в області з вимогами скасувати відкриті обговорення структури тарифу на розподіл природного газу, що відбувалися в онлайн-режимі, заблокувати підвищення зростання тарифу на послуги з розподілу природного газу, заборонити відключення споживачів від газопостачання в період опалювального сезону, покращити обслуговування населення в сервісних центрах підприємства, де наразі громадяни вимушені годинами чекати в чергах для вирішення питань щодо газопостачання, а також повернути газові мережі у власність територіальної громади.

Депутати обласної ради також запросили керівництво АТ «Житомиргаз» на засідання постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, яке відбулося наступного дня.

Під час засідання голова правління АТ «Житомиргаз» відмовився скасувати громадські слухання щодо підвищення тарифів, які відбувалися в режимі онлайн. На думку товариства, порядок проведення слухань було дотримано згідно з чинним законодавством, і ніщо не стояло на заваді конструктивному діалогу під час обговорень.

Зрештою, після бурхливих дискусій комісія з питань соціально-економічного розвитку зобов’язала АТ «Житомиргаз» долучити пропозиції учасників акції протесту до протоколу проведених товариством громадських слухань, який буде надіслано до НКРЕКП.

«Підняття тарифів поставить людей на коліна та стане непідйомним навантаженням на місцевий бюджет. Ми маємо бути єдиними як ніколи, а не ставити жителів області у ще скрутніше становище. Ми як депутати звертатимемося в керівні органи держави, аби не допустити ганебної ситуації з підвищенням тарифу. На черговій сесії ми проголосуємо звернення щодо діяльності монополіста та донесемо думку громади», — наголосив голова обласної ради Володимир Федоренко.

Житомирська область.