Аптечні чеки на тисячі гривень, «подяка» медикам, платні аналізи та тести, тривалий реабілітаційний період — усе це гроші, гроші, гроші. З хворобами до родин приходить справжня біда.

Але в такій ситуації знаходяться ті, хто готовий заробити на чужому здоров’ї й навіть житті. Причому їхня «винахідливості» не має меж.

Незареєстрованих ліків продали на мільйони

Ціла мережа онлайн-аптек працювала на Хмельниччині, продаючи фальсифіковані та заборонені до обігу ліки. Викрила їх кіберполіція, яка зафіксувала, що шахраї використовували майже десять веб-ресурсів. При цьому щомісячний обіг від продажу медпрепаратів сягав двох мільйонів гривень.

Хворі, купуючи їх, навіть не здогадувались, що їм пропонують фальсифікат. Натрапити на слід шахраїв допоміг виробник лікарських засобів, який повідомив до поліції, що в Інтернеті пропонують підроблені ліки під логотипами компанії. Після цього поліція й викрила шахраїв.

У процесі розслідування з’ясувалось, що хмельничанин створив понад десять онлайн-аптек, де продавали фальсифікат. «Фармацевт» залучив до роботи двох операторів, котрі адміністрували веб-ресурси та приймали замовлення. Щоб добре замаскуватись, відправляли товар від імені третіх осіб та з інших міст.

За повідомленням Державної служби України з лікарських засобів, частина медпрепаратів, що продавалася в цих аптеках, взагалі була заборонена для реалізації, зберігання та застосування на території країни. Крім того, ліки транспортувалися та зберігалися без дотримання температурних і санітарних вимог.

Під час обшуків правоохоронці вилучили понад тисячу упаковок незареєстрованих в Україні медичних препаратів. Чи допомогли вони тим, хто їх купував, сказати важко. Важливо, аби не нашкодили. Адже люди витрачали не тільки кошти, а й час, необхідний для лікування.

COVID-сертифікати стали прибутковими

Принаймні для лікаря-травматолога, котрий зайнявся їхньою видачею. Як повідомили в прокуратурі області, медик налагодив цілу схему продажу ковідних сертифікатів. Причому, за даними слідства, працював так, що гроші за них брав не сам, а через свого посередника. Сам же вносив недостовірні відомості до електронних медичних карток пацієнтів про вакцинацію від COVІD-19. Фальшивий сертифікат про щеплення обходився в п’ять тисяч гривень.

Для лікаря це був непоганий додаток до зарплати. Але чи думав, що така «безневинна» діяльність може коштувати комусь життя? Адже для вірусу папери нічого на значать. Він може обрати будь-кого й будь-коли.

Фальшивим папірцем від нього не захиститись. І хто, як не лікар, мав би це пояснити всім.

Розцінки на інвалідність — від тисячі доларів

Щоправда, голова медико-соціальної експертної комісії запросив дещо меншу суму — лише сімсот доларів. І це за те, що він гарантував своє сприяння в підготовці документів для встановлення ІІ групи інвалідності одному з пацієнтів. Але ж до цієї операції долучився ще й спільник, через якого й мали відбуватися всі фінансові операції. І той не розгубився — оцінив свої послуги в чотириста доларів.

Гроші ледь не в буквальному розумінні «прилипли» до їхніх рук, і це зафіксували правоохоронці, затримавши обох зловмисників.

Чи буде доведена їхня провина в суді, покаже час. А поки що хто може впевнено сказати, що для тих, хто потребує встановлення групи інвалідності, скасовано згадану таксу?

Хмельницька область.

Фото ГУ Нацполіції у Хмельницькій області.