Свого часу тут працював набагато численніший колектив, але інтенсифікація виробництва, звичайно, вплинула на якісний і кількісний склад.

— Якщо говорити про необхідну кількість працівників, то слід врахувати кілька факторів, — каже директор цього підприємства Леонід Кльоп (на знімку). — Насамперед, це мотивація до виконання своїх обов’язків кожного члена колективу. Вона полягає у гідній зарплаті, різних заохоченнях і соціальному захисті всіх працюючих, які передбачені колективним договором між адміністрацією та профспілковою організацією. В основу всього цього покладено професіоналізм і чесність.

Що це так, підтверджено двома чинниками. З приходом трохи більше двох років тому на посаду директора Леоніда Кльопа довелось розлучатися з тими, хто звик вважати лісове господарство елементом наживи. Зрозуміло, що звільнились з роботи і з інших причин. І другий, найосновніший фактор, підприємство — одне з трьох лісових господарств, які відзначені почесними грамотами як кращі платники податків лісової галузі області.

Про кадровий потенціал розмовляємо з менеджером з персоналу Ларисою Єрмоліною. На цій посаді вона 16 років. Раніше пройшла школу й на інженерних посадах. Тож знає лісівничу галузь, як мовиться, зсередини, а не поверхово:

— Проблем із кадрами у нас немає. Відіграє свою роль, безумовно, те, що в Березному є навчальні профільні заклади. Крім того, вчаться наші працівники заочно і в столичному вузі та у Львові, підвищують свою кваліфікацію в «Укрцентркадриліс». В лісовому господарстві багато технологічних, технічних новинок, тож треба бути в курсі. Якщо глянути на віковий ценз, то віком до 35 років у нас працює 80 людей. Можемо пишатися тим, що працюють у нас цілі династії: Гапонів, Круків, Дячуків, Федосів, Дубінців. У нас дуже міцний кадровий осередок. До того ж ростимо собі зміну з шкільної парти — у селі Балашівка Березнівської тергромади функціонує шкільне лісництво.

Про фінансові показники розмовляємо з головним бухгалтером Петром Меленчуком. Не часто побачиш у цій професії чоловіка. Але фахівець зізнається, що ще з шкільної парти любив математику, має стабільний характер, тож ця спеціальність саме для нього:

— Люблю прогресуючу стабільність. Це коли показники виробничі, соціальні потроху зростають. Це означає, що все у нас ладиться. За дев’ять місяців реалізували продукції на 118 мільйонів 899 тисяч гривень (більше завдання), а проти відповідного періоду минулого року це плюс 37, 5 мільйона гривень. Це пояснюється і подорожчанням продукції, і зростанням попиту на неї. За цей період сплатили податків і зборів на суму майже 51 мільйон гривень (торік за такий само період майже 34 мільйони гривень). Середньомісячна заробітна плата по нашому лісгоспу становить 23 887 гривень. Тому наші працівники мають хорошу мотивацію до праці і дорожать роботою.

У лісовому господарстві все починається з насіння, посадкового матеріалу. Краще у цій темі розбирається інженер з лісових культур Неля Телетьон:

— Ми маємо постійні лісові розсадники, що дає нам можливість повністю забезпечувати себе посадковим матеріалом і ще реалізовувати всім бажаючим. Бо вирощених три мільйони саджанців нам забагато. Маємо тепличну базу, де зроблена система автоматизованого поливу. Почали застосовувати касети з закритою кореневою системою для посадки молодняка дуба. У цьому році посадили 268 гектарів лісових культур.

У Березнівському лісгоспі є Малуське лісництво. Торік воно було визнане одним з кращих в Україні. Його очолює Микола Гапон, він з лісівничої династії. Колектив не лише успішно справляється з виробничими показниками, а й дуже гарно озеленив територію біля лісництва. Сюди йдуть відпочити з дітьми і на фотосесії жителі села Малушка, зупиняються помилуватися рекреаційною зоною і подорожні (вся ця зелена краса розміщена обабіч траси Костопіль — Сарни).

Рівне.

Фото Андрія БАБІНЦЯ.