Не виключенням цей обов’язок став головним і підтвердженим Конституцією України, яка поклала в основу статтю другу Європейської конвенції з прав людини 1950 року. Саме держава повинна піклуватися про це, оскільки відповідальна за життя кожної людини. У реаліях усе виходить інакше: є високі кабінети чиновників, які спростовують або нівелюють цінності й принципи нашого життя. Функція охорони здоров’я зводиться нанівець, коли ми чуємо, що в державі вже не вистачає грошей навіть для подолання вірусу пандемії, для виплати зарплати лікарям і медичному персоналу, успішного проведення вакцинації, а головне — для виявлення причин хвороби COVID-19. А що стосується самих людей, то стало звичним базікати про медичну реформу, сварити парламент, не помічати, що будувати лікарні ніхто й не збирається, а розширювати мережу гральних автоматів і лотерей начебто справа важлива. Безвідповідально при цьому віддавати фінансові ресурси народу на інші потреби, сподіваючись на волонтерів, без яких і лікування без ліків обходиться на користь державі без особливих досягнень.

Ось чому проголошується черговий локдаун, скорочують медичний персонал і ніхто не помічає, що відбувається розвал економіки, яка перебуває в глибокій кризі.

Але більше вражає система приватних клінік, мережа створених пунктів медичного аналізу і лабораторних досліджень для встановлення діагнозу. Невідомо, хто їх контролює, як підвищується кваліфікація, чи існують курси медичного персоналу, коли вони навіть паспортів відповідних держав не вимагають перед аналізом не тільки від іноземних громадян, а й не витребують їх від українців — лише б громадяни чи молоді люди платили справно чималі гроші за так званими пакетами № 36, зокрема для діабетиків. Але не хвилюйтесь, українці, вас обов’язково попереджають «юні медсестри», що «нам нічого не відомо, але результати лабораторних досліджень не є достатньою підставою для встановлення діагнозу». Тоді для чого встановлюється довільно висока ціна, яку призначають за начебто проведені аналізи товариствами з обмеженою відповідальністю за ліцензіями з терміном один місяць. Я не користуюсь неперевіреними чутками, а сам переконався, що такі аналізи поставлено на потік, як це проводиться медичною лабораторією

«Сінево» за ліцензією від 26.12.2011 року № АТ 599651. У такому разі дуже сумнівним видається гасло «Ми піклуємося про ваше здоров’я», яке замість дотримання медичних протоколів пропонується громадянам як нездійсненна надія на високу відповідальність чиновників медичного корпусу.

Член Національної спілки журналістів України за номером членського квитка 4105, заслужений юрист України.