Посадовець перевірив стан охорони державного кордону з Республікою Білорусь, провів низку нарад і поспілкувався з жителями Шацької селищної територіальної громади. Він пояснив стривоженим мешканцям прикордонних сіл: щоб не допустити проникнення на територію України нелегальних мігрантів з Білорусі, нині на кордоні розташовані підрозділи Держприкордонслужби, Нацгвардії та Нацполіції. Їх перекинули та розгорнули відповідно до рішення РНБО щодо посилення охорони кордону на напрямках потенційного руху незаконних мігрантів із сусідньої Білорусі. Водночас Денис Монастирський наголосив, що це профілактична робота на випередження.

Як зазначив міністр, йдеться про мігрантів, котрі прибувають у Білорусь з Іраку, Ірану тощо авіарейсами до Мінська. За інформацією української розвідки, нині понад п’ять тисяч мігрантів зосереджено на території Білорусі. Усі вони намагаються будь-що потрапити на територію Європейського Союзу, зокрема Польщі, де кілька днів тому численні їх групи зуміли прорвати кордон.

«За даними української розвідки, є імовірний сценарій використання мігрантів на території Білорусі для того, щоб дестабілізувати ситуацію і в Україні. Ми розуміємо, що одна з можливих точок прориву пов’язана саме з цими місцями. Тому прийняли рішення зосередити тут додаткові ресурси, подвоїти кількість прикордонників, які чергуватимуть, додати сили Національної гвардії. Працює активно розвідка, не тільки прикордонників, а й усі розвідки, котрі є в Україні. Поки що загрози нема, але однозначно ми маємо бути готові», — зазначив Денис Монастирський.

Міністр наголосив, щоб не допустити негативного розвитку подій, необхідна повна взаємодія місцевого населення і тих сил, які будуть задіяні на Волині (поліції, Національної гвардії, прикордонників, територіальної оборони тощо) в охороні кордону.

Попередньо була проведена нарада із прикордонниками, Національною гвардією, поліцією, керівниками області та місцевою владою (головами РДА та територіальних громад), щоб скоординувати дії та допомогти у розміщенні бійців Національної гвардії та сил і засобів упродовж найближчих тижнів.

Окрім цього, проведені вже попередні навчання, а також передбачені командно-штабні навчання для координації усіх сил і засобів. Міністр зустрівся і з представниками ветеранських організацій, які також підтягнуть свої ресурси та формування з охорони громадського порядку.

Голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко, який супроводжував міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського у поїздці, запевнив, що в області готові до будь-яких завдань, адже на Волині є гарна співпраця влади із різноманітними громадськими організаціями та формуваннями, в тому числі і в забезпеченні громадського порядку.

«У мене, як міністра внутрішніх справ, немає питань і зауважень до підлеглих органів. Але без активної участі громадськості мало що відбудеться. Тому ставлю завдання підлеглим структурам від поліції, прикордонників, ДСНС постійно інформувати громаду про поточну ситуацію. Особливо у разі її загострення. З побаченого сьогодні роблю висновок: кількість засобів достатня і людей достатньо, щоб убезпечити наш кордон», — підсумував результати поїздки в прикордонний з Білоруссю регіон Денис Монастирський.

Волинська область.

На знімку: міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко.

Фото з сайту Волинської ОДА.