Про це постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк заявив на засіданні Постійної ради ОБСЄ в четвер, повідомляє «Укрінформ».

За словами дипломата, серед ініціатив української сторони, крім припинення вогню, — розблокування процесу обміну утримуваними особами, відновлення роботи всіх наявних КПВВ уздовж лінії зіткнення та відкриття пунктів пропуску біля Золотого та Щастя, доопрацювання плану розмінування, затвердження додаткових ділянок розведення сил та засобів. Також пропонувалося посилити моніторингові можливості СММ, у тому числі шляхом відкриття нових передових патрульних баз та припинення «глушіння» безпілотників.

«Ці кроки допоможуть вийти з глухого кута і забезпечити таку необхідну прозорість у військовій діяльності. У зв’язку з цим ми закликаємо Росію конструктивно долучитися до обговорення в рамках Тристоронньої контактної групи», — заявив Є. Цимбалюк.

Проте на позачерговому засіданні ТКГ у четвер, 9 грудня, Росія відкинула пропозиції України «розширити склад Спільного центру контролю та координації не лише підписантами Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, а й уповноваженими представниками країн — учасниць «нормандського формату» (за їхньою згодою) як незалежною стороною». А також повернення до режиму припинення вогню з 10 грудня. Про це йдеться в повідомленні Української делегації для участі у Тристоронній контактній групі.