Його відкриття анонсувала напередодні віце-прем’єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, повідомляє прес-служба Луганської ОДА.

«Зібрано безліч фактів порушень прав людини на Донбасі і в Криму. Тож центр діятиме, щоб повернути довіру і поновити справедливість — РФ має заплатити юридично, політично та фінансово за все те, що вона зробила з нашими громадянами та територіями. Заклад стане діалоговою платформою для відновлення миру. Наш девіз: через діалог — до довіри і миру», — наголосила Верещук.

Крім того, повідомляється, що на КПВВ у Станиці Луганській встановлять сучасний комплекс для обслуговування громадян.

У свою чергу Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова поінформувала у Телеграмі, що у полоні на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) Донецької та Луганської областей нині перебувають 300 осіб, серед них — 40 військовослужбовців.

Омбудсман наголосила, що цивільні заручники майже не отримують гуманітарну допомогу внаслідок невиконання домовленостей лідерів у рамках Нормандського формату, досягнутих 9 грудня 2019 року в Парижі, а також 11 вересня 2020 року у Берліні щодо забезпечення повного та безумовного доступу Міжнародного Комітету Червоного Хреста до утримуваних осіб на тимчасово окупованих територіях.

Зокрема, за даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, з останнього гуманітарного конвою, доправленого на ТОТ, цивільні заручники отримали лише туалетний папір, мило та зубну пасту.

За словами Денісової, вона звертатиметься до президента МКЧХ Петера Маурера з проханням перевірити розподіл гуманітарної допомоги і здійснити візит до Макіївської ВК № 32 з метою перевірки умов утримання та забезпечення медикаментами.