Центр протидії дезінформації при РНБО України наголосив, що військовий стан не звільняє громадян від оплати комуналки, проте пеня та штрафи не нараховуються.

"Оператори мобільного зв'язку значно збільшили кредитні ліміти на розмови та інтернет та відстрочили їхню сплату, щоб жоден українець не втратив доступу до важливої ??інформації", - йдеться у повідомленні.

А ще – найбільші мобільні оператори України запустили послугу національного роумінгу, що дозволить перемикатися між мережами при проблемах зв'язку.

У Центрі протидії дезінформації додали, що смс-повідомлення про загрози відключення мобільного зв'язку або нарахування штрафів за кредити чи комуналку через несплату не підтвердились. Більшість українських банків ініціювали відстрочення сплати кредитів до червня.

Нагадаємо, кабмін продемонстрував лояльний підхід до боргових зобов'язань на внутрішньому ринку ще на початку березня, заборонивши постачальникам послуг ЖКГ нараховувати штрафи за несплату споживачами в умовах воєнного стану.

Тобто від самої оплати за газ, електрику, опалення, водопостачання, вивіз сміття та утримання будинків – ніхто нікого не звільняв. Ці суми все одно доведеться сплачувати. Якщо не зараз, то після війни.

На цьому тлі своєчасно і обнадійливо прозвучала заява міністра енергетики Германа Галущенка про те, що Україна не збирається підвищувати ціни на електроенергію для населення за умов розв'язаної росією війни.

"Безумовно, ніхто тарифи не підвищуватиме. Я думаю, ми зараз розробимо певний алгоритм, який би допоміг усім генераціям спокійно пройти цей період", – сказав Галущенко.

Факт

16 березня енергосистема України стала ще надійнішою для споживачів - Об'єднана енергосистема України синхронізувалася з європейською, незважаючи на те, що сама синхронізація мала відбутися не раніше 2024 року.

Це, погодьтеся, надихає й окрилює. Особливо в теперішній нелегкий час рашистської навали.

Проте, за даними, наведеними головою Міненерго, війна знизила рівень розрахунків на енергоринку приблизно на третину.

"Ключова проблема – це падіння розрахунків. За фактом рівень розрахунків у системі впав за дні війни приблизно на 30%", – каже Герман Галущенко.

За словами міністра, у більшості випадків це пов'язано із реальною втратою платоспроможності споживачів через бойові дії, хоча не виключені випадки зловживання ситуацією.

Міністр енергетики зазначив, що зараз Міненерго із ключовими гравцями на ринку опрацьовує варіанти вирішення цієї проблеми.

Цитата

«Коли ви у безпеці, можна користуватися світлом та електроприладами як завжди. Сьогодні електроенергії виробляється достатньо для забезпечення побутових, військових та інших споживачів», — наголошують фахівці Укренерго.

Тим часом комунальні підприємства закликають усіх, хто сьогодні має фінансову та технічну можливість сплачувати надані послуги.

«Кожен платіж сьогодні – це надзвичайно важливий внесок у безперебійну роботу підприємств, це внесок у підтримку енергетичного фронту», – наголошують комунальники.

Разом з тим, як повідомив голова правління компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький, "у нас вистачає ремонтних бригад, ми тримаємо свій енергетичний фронт. Ми усвідомлюємо, що у нас є своя важлива робота, щоб енергосистема працювала і наші збройні сили були заживлені. Люди мотивовані, всі працюють, ніхто не тікає від роботи…".

Насамкінець цитата з соціальних мереж. «Коли я закликаю заплатити інтернет-провайдеру за зв'язок, я розумію, що нині зв'язок – перша потреба! А хлопці під обстрілами роблять все, щоб у абонентів він був надійний.

Коли я закликаю заплатити комунальникам за їх послуги, я розумію, що вони роблять все можливе, щоб забезпечити нас електрикою, газом, водою, теплом. Вони роблять все можливе, щоб наші міста і населені пункти були чистими й охайними, наскільки це дозволяє теперішня ситуація. Я закликаю тих, хто може, платіть!..

Тим, хто не розуміє елементарною математики, нагадаю. Багато людей виїхали й не платять. Витрати на підтримку працездатності комунальних мереж зростають. Особливо це відчутно у районах ведення бойових дій.

Співробітники - цінний капітал, який не завжди можна зберегти у воєнний час. Логістика складна. Обладнання – дістається ще складніше. І не завжди воно є в наявності...».

Слушні думки. Залишається схвалити і розписатися!

Слава Україні!