Члени Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин засуджують будь-які урочистості, що відбуваються в Російській Федерації, з приводу річниці так званого «приєднання» тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Вже 23 день в Україні триває війна. Кожен день кривавого протистояння приносить українському народу небачених досі болю та страждань. Гинуть діти, жінки, літні люди, цивільне населення, знищуються житлові будинки, школи та лікарні. Розпочата Російською Федерацією збройна агресія проти України – це страх, смерть, кров, втрати…

На цьому фоні особливо цинічно виглядають масштабні святкування по всій території Російської Федерації (концерти, мітинги, урочистості тощо), приурочені до дня так званого «воз’єднання Криму та Севастополя з Росією». Такі «святкові» заходи порушують будь-яку людську мораль, адже громадяни країни-окупанта проводитимуть їх тоді, коли в сусідній державі від загарбницької політики Російської Федерації гинуть люди.

Заяви деяких високопоставлених осіб, у тому числі нещодавнє висловлювання Канцлера Німеччини, з приводу відсутності провини у російських громадян щодо подій, які зараз відбуваються в Україні, викликають подив та є неприйнятними. Адже громадяни Російської Федерації мають право не виконувати злочинні накази, однак, попри це, завдяки саме їх підтримці в Україні продовжується жахливе кровопролиття, саме вони йдуть на святкові заходи, підтримуючи політику вищого керівництва держави.

Дуже боляче це усвідомлювати, але бомбардування житлових кварталів, обстріл цивільного населення, у тому числі під час евакуації, запуск ракет по цивільній інфраструктурі, наслідком чого є численні жертви, все це здійснюється безпосередньо громадянами Російської Федерації. Прикро, але саме звичайні мешканці країни-агресора навіть за опитуваннями в своїй більшості підтримують так звану «спеціальну військову операцію», яку проводить держава-окупант на території України.

Автономна Республіка Крим та місто Севастополь перебуває під окупацією вже вісім років і за цей час громадяни України, а також корінні народи, що там проживають, зіштовхнулися лише з кричущими порушеннями прав людини, обмеженнями національних, культурних, релігійних прав етнічних українців та кримських татар, придушенням свободи слова, знищенням незалежних ЗМІ, жорстокими репресіями.

Сьогодні ж, в умовах вже широкомасштабної збройної агресії, чітко простежується політика Російської Федерації по відношенню до нашої держави, а це - методична робота щодо зміни територіального устрою України, знищення її національних та культурних цінностей.

Народні депутати України - члени Комітету, рішуче засуджуючи політику Російської Федерації щодо вторгнення на територію суверенної та незалежної України, наголошують, що будь-які урочистості, що відбуваються в Російській Федерації на фоні трагічних подій в Україні, є неприйнятними, аморальними та антигуманними.

Інформаційне управління