Таку інформацію оприлюднила міністр праці і соціального захисту Португалії Ана Мендеш Годиньо. Дані станом на 22 березня.

Слова міністерки цитує, зокрема, видання Expresso, що спеціалізується га висвітленні економічних питань.

«Уряд Португалії отримав майже 23 тисячі пропозицій від роботодавців для роботи українських біженців, — зазначає Ана Мендеш Годиньо. — Ми створили платформу для збору пропозицій робочих місць для українців. Громадянам, які прибувають в Португалію, рятуючись від війни, присвоюють ідентифікаційний номер платника податків (NIF), соціального захисту (NISS) і користувача національної служби охорони здоров’я (SNS)".

За словами пані міністерки, уряд Португалії працює над вирішенням питання забезпечення дітей з України місцями у дитячих садках, а також навчання хлопчиків і дівчаток шкільного віку. Аби уникнути мовного бар’єру, у Лісабоні відкрили для біженців курси адаптації і вивчення португальської мови.

У міністерстві праці і соціального захисту Португалії наголошують, що пропоновані українцям вакансії включають широкий спектр професій. Це — інформаційні технології, транспорт (водії), будівництво, готелі, ресторани, соціальна сфера.

Нині в країні безробіття становить менше шести відсотків, якраз на названі професії відчувається дефіцит працівників.

До речі, португальці стверджують, що не стануть пред’являти високі вимоги до кваліфікації тих наших громадян, які виявлять бажання працювати на запропонованій ділянці роботи. Як наголошує Ана Мендеш Годиньо, Португалія виступає за комплексне вирішення проблеми українських біженців на загальноєвропейському рівні.

Брага, Португалія.