Але не тільки цим команда підтримала наших біженців...

Клуб з майже сторічною історією, створений у 1924 році, чи не єдиний серед європейських колективів, названий іменем конкретної людини — відомого португальського драматурга Жіл Вісенте.

Черговий поєдинок для «Жіл Вісенте» став благодійним.Команду підтримав муніципалітет міста.

Напередодні матчу на сайтах команди і муніципалітету з’явилися повідомлення про те, що перепусткою на стадіон стане благодійна допомога уболівальників для українських біженців.

Допомогу приймали волонтери на одному з входів у стадіон (на знімках). Там я зустріла уболівальника «Жіл Вісенте» місцевого спортивного журналіста на ім’я Педро. Він прийшов з пакетом з продуктами харчування. Розповів, що купив у супермаркеті дві пачки макаронів, пачку рису, печиво, каву, а також свою улюблену шоколадну пасту нутелу. Сподівається, що вона смакуватиме українцям так само, як смакує йому.

За словами Педро, португальці з великим співчуттям ставляться до українців. Він особисто щоденно відстежує події у нашій  державі. Канали португальського телебачення упродовж усього дня розповідають про звірства російських військ у містах і селах України. У Києві, Львові і Одесі працюють телевізійні журналісти провідних каналів.

«Моя мама Глорія не може підходити до телевізора, бо одразу починає плакати, коли бачить кадри війни в Україні, — говорить Педро. — Вона, як і більшість португальців, не розуміє, чим завинила незалежна Україна перед російською державою. Людей найбільше вражає жорстокість у ставленні російської армії до цивільного населення».

Гуманітарну допомогу Педро передав волонтерам. Взамін отримав вхідний квиток на стадіон.

Зібрані продукти харчування, одяг, взуття португальський клуб разом з волонтерами доставив до населеного пункту Сілва, що неподалік від Барселуша. Саме там нині перебуває майже сто біженців з України.

Благодійний поєдинок закінчився внічию — 1:1. Саме так команда з Барселуша зіграла з гостями  — колективом «Марітіму» з острова Мадейра. Після цього матчу «Жіл Вісенте» зберіг п’яту сходинку у турнірній таблиці.

Барселуш

Фото з сайту футбольного клубу «Жіл Вісенте»