Міністерство розвитку громад і територій України з ініціативи Народного депутата Галини Янченко запустило соціальну ініціативу «Прихисток» – проект із розміщення українців, які вимушені переїхати із зон бойових дій.
Відповідне повідомлення з'явилося на офіційній сторінці Міністерства розвитку громад та територій України.

Сотням тисяч наших громадян довелось покинути свої домівки, рятуючись від російських бомб і ракет. Проект має на меті заохотити українців поділитися своїм житлом і затишком і прихистити всіх внутрішньо переміщених співгромадян, які постраждали від дій путінського режиму в Україні.

Власники житла, які безкоштовно допоможуть українцям із проживанням, зможуть отримати від держави близько 450 грн на місяць за кожну прийняту особу, незалежно від її віку, для компенсації витрат на комунальні послуги.
Щоб запропонувати своє житло для проживання внутрішньо переміщеним особам і отримати компенсацію, необхідно:

   – подати заяву до органу місцевого самоврядування за місцем проживання або через сайт https://prykhystok.gov.ua/ про готовність прийняти у себе переселенців;
   – при поселенні переселенців подати відповідну заяву до ОМС (орган місцевого самоврядування);
   – до 5-го числа кожного місяця інформувати ОМС про кількість днів та переселенців, які проживали;
   – отримати компенсацію.

Результати роботи сервісу з моменту створення 24 лютого 2022 р. більше ніж переконливі. Понад півтора мільйона унікальних відвідувачів, 14+ тис. зареєстрованих хостів, 12+ тис. оголошень про готовність прийняти біженців, 55+ тис. ліжкомісць запропоновано, 6+ тис. опрацьованих звернень.

«Проект "Прихисток" працює виключно на волонтерських засадах, – сказано в заяві, розміщеній на порталі соцпроекту, –  ми не отримуємо прибутку та виступаємо лише комунікаційним майданчиком між тими, хто потребує допомоги і тими, хто готовий її надати».

Тих, хто хоче підтримати діяльність Проекту "Прихисток" фінансово, організатори запрошують долучатися до ініціативи.