Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності повідомляє, що Президент України Володимир Зеленський підписав цілу низку Законів України, які були підготовлені як членами Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, так і іншими народними депутатами України, а саме:

Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю в умовах дії воєнного стану» №2149-ІХ від 24 березня 2022 року.               

Даний Закон направлений на посилення спроможностей національної системи кібербезпеки для протидії кіберзагрозам у сучасному безпековому середовищі шляхом оптимізації положень статей 361, 3611 Кримінального кодексу України. 

Для досягнення вказаної мети статтю 361 Кримінального кодексу України викладено в новій редакції, яка диференціює кримінальну відповідальність за несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж залежно від спричинених наслідків.

Також частиною п’ятою 5 статті 361 Кримінального кодексу України встановлено посилену кримінальну відповідальність за несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, яке призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації, чи заподіяло значну шкоду або створило небезпеку тяжких технологічних аварій або екологічних катастроф, загибелі або масового захворювання населення або інших тяжких наслідків.

Окрім цього, передбачено посилення кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 361 та 3611 Кримінального кодексу України.

Закон України «Про внесення зміни до статті 263 Кримінального кодексу України щодо скасування відповідальності у випадках добровільної здачі зброї, бойових припасів, вибухових речовин або пристроїв» №2150-ІХ від 24 березня 2022 року.

Метою Закону є скасування кримінальної відповідальності у випадках добровільної здачі особою зброї, бойових припасів, вибухових речовин або пристроїв.

Оскільки, звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється виключно судом за клопотанням прокурора і лише стосовно особи, якій попередньо було повідомлено про підозру, при цьому до клопотання прокурора повинна бути додана письмова згода такої підозрюваної особи на звільнення її від кримінальної відповідальності, вбачається, що у випадку добровільної здачі особою органам влади зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв, застосування судових процедур є невиправданим і не відповідає вимогам сьогодення.

Закон сприятиме значному збільшенню кількості осіб, які добровільно здаватимуть органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо присвоєння спеціальних звань поліції під час дії воєнного часу» №2151-ІХ від 24 березня 2022 року.

Даний Закон передбачає забезпечення на законодавчому рівні можливості присвоєння поліцейським достроково чергових спеціальних звань поліції за мужність, відвагу, героїзм, особливі заслуги перед державою в боротьбі із злочинністю, забезпеченні публічної безпеки і порядку, зразкове виконання службових обов’язків в умовах дії воєнного стану до підполковника поліції включно за рішенням керівника Національної поліції України, а спеціальне звання полковник поліції за рішенням керівника Національної поліції України за погодженням з Міністром внутрішніх справ України.

На сьогоднішній день виконання основних функцій поліції здійснюється поліцейськими цілодобово та безперервно в умовах графіку роботи у посиленому режимі. Відповідно до частини другої статті 24 Закону України «Про Національну поліцію» поліцейські беруть участь у виконанні завдань територіальної оборони, забезпеченні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану у разі його оголошення на всій території України або в окремій місцевості.

Ці завдання поліцейські виконують безперервно, ризикуючи щохвилини власним життям та здоров’ям, в не легких для країни умовах запровадженого правового режиму воєнного стану, пов’язаного із збройною агресією Російської Федерації.

Належне та якісне виконання завдань і функцій поліції в указаних умовах потребує спрощення реалізації ряду процедур, пов’язаних із заохоченнями поліцейських, зокрема – спрощення процедури присвоєння спеціальних звань поліції за особливі досягнення поліцейських під час несення ними служби в умовах дії воєнного стану.

Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги» №2155-ІХ від 24 березня 2022 року, покликаний встановити кримінальну відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.

Передбачається, що продаж товарів гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги з метою отримання прибутку, вчинене у значному розмірі карається штрафом від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років

Вчинення вищезазначеного злочину під час надзвичайного або воєнного стану карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Також закріплено право здійснювати досудове розслідування зазначених злочинів органам Національної поліції України.

Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення протидії несанкціонованому поширенню інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчиненому в умовах воєнного або надзвичайного стану» № 2160-XI від 24 березня 2022 року.

Даний Закон покликаний запобігти вчиненню відповідних злочинів та передбачити інші відповідні покарання для осіб, які навмисне та незаконно поширюють інформацію про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, у тому числі про їх переміщення територією України, поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Для досягнення вказаної мети Кримінальний кодекс України доповнено новою статтею 114-2 «Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану». Встановлена кримінальна відповідальність за відповідні діяння у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Крім того, внесено зміни до Кримінального процесуального кодексу, якими передбачено підслідність щодо розслідування кримінального правопорушення, передбаченого статтею 114-2 Кримінального кодексу України, за слідчими органів безпеки, а також поширено на таке кримінальне правопорушення можливість спеціального досудового розслідування (inabsentia).

Цей Закон сприятиме захисту національних інтересів України, відновленню суспільної справедливості, забезпеченню захисту української державності від осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на нанесення шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.

Інформаційне управління