Охочих запрошують поринути у чарівний світ писанкарства через повідомлення на Фейсбук-сторінці музею у Вінниці, уточнюють, що такі заняття триватимуть з певною періодичністю до 22 квітня.

Як розповіли у музеї, майстер-класи з писанкарства тут організовують щороку напередодні Великодня. Однак нинішні заняття особливі: на них запрошують людей, які пережили страшні часи бойових дій у регіонах, куди прийшли російські окупанти, де здійснюють обстріли з ракет та літаків. Дорослі й діти, які змушені були покинути домівки і тікати від війни, нині зупинилися у Вінниці.

Робота над писанками стане для них своєрідною психологічною терапією, зазначають у музеї. Особливо важливі такі заняття для дітей. На першому майстер-класі побувало 20 осіб -- дорослих і дітей. Секрети писанкарства для них розкривала майстриня Лідія Гальчевська. Вона вже понад десять років розписує писанки, узори наносить воском.

Тим часом у Могилів-Подільському центрі народної творчості майстер-класи проводять щоденно — з понеділка по п’ятницю з 14-ї години.

«Географія учасників у нас різноманітна — Буча, Ірпінь, Харків, Маріуполь, Херсон, Миколаїв, Київ, — розповіла «Голосу України» директор центру заслужена майстриня народної творчості Оксана Городинська. — Дітки разом зі своїми матусями залюбки вчаться мистецтву розпису подільської писанки. Такі заняття допомагають їм адаптуватися до умов мирного життя. А ми з радістю допомагаємо їм в цьому».

На Фейсбук-сторінці центру одне із занять Оксана Городинська супроводила такими словами: «Вони написали плани нас вбити. Вони написали плани знищити український народ. Вони написали плани стерти з лиця землі Україну. Вони навіть не приховують своїх намірів.

Але у нас є свої плани — ЖИТИ! І ми пишемо писанки…»

Віктор СКРИПНИК.

Фото з Фейсбук-сторінок Вінницького обласного краєзнавчого музею та Могилів-Подільського центру народної творчості.