Контрактник 136-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади, що дислокується в Дагестані, категорично відмовився воювати в Україні.

Його звільнили з вовчим квитком. В обліковій картці відмовника поставили штамп з написом: «Схильний до зради, брехні та обману. Відмовився від участі в спеціальній військовій операції на території ЛНР, ДНР та України».

Як розповів «Медіазоні» адвокат контрактника Максим Гребенюк, військовослужбовець перед тим сім місяців перебував у відрядженні в Сирії – його мали відправити в реабілітаційну відпустку. Та з однієї війни йому запропонували їхати на іншу. 

«Такий запис, як цей, нічим не передбачений, спрямований виключно на те, щоб образити, принизити військовослужбовця, і зробити так, щоб іншим не кортіло, щоб ускладнити йому життя при влаштуванні на роботу або службу в правоохоронні органи. Ні про що інше, крім як про безсилля командування, цей штамп не свідчить. Він зроблений тільки, щоб зганьбити військовослужбовця. Тому що нічого іншого вони зробити не можуть. Справу кримінальну порушити не можуть, посадити навіть на гауптвахту не можуть, тому зробили таку гидоту», – прокоментував адвокат Максим Гребенюк. Він перед тим 10 років служив у військовій прокуратурі рф і добре знає про зловживання командування. Але цей факт – кричущий.

Щоб зупинити небезпечні тенденції – йдеться аж ніяк не про одинокі факти відмов серед путінського війська воювати в Україні – командування вдається до залякування військовослужбовців, і навіть спеціальні штампи для цього заготували.

Перед тим 60 військовослужбовців із Пскова відмовилися їхати на війну. Вони вже воювали в Україні й через Білорусь повернулися до місця постійної дислокації в Пскові. Військовики подали рапорти на звільнення, хоч їх залякували кримінальними справами.

Російські ЗМІ писали, що виконувати накази і їхати на війну ще відмовилися 300 військовослужбовців з Південної Осетії, 80 морських піхотинців з Криму, 12 представників краснодарського і 11 хакасійського ОМОНів.

Побувавши в Україні, путінські воячки, які ще вчора як страуси поховали голови в пісок і не хотіли думати, після побаченого на власні очі починають виходити за межі пропагандистських мильних бульбашок і звільняються від потоків брехливої інформації.

Не тільки ті, хто побував на війні в Україні, а й мирні жителі росії стають дедалі більше охоплені тривогою і стресами. За повідомленням РБК, 69% населення заявили, що рівень їхнього стресу підвищився. Кожен другий зізнався, що став більше нервувати. З лютого на 23% зросла кількість громадян, які бажають звернутися до психолога. Причому, це переважно молодь віком 14—28 років, яку російські пропагандисти готують для гарматного м’яса.

На знімку: ось такі штампи для вовчих квитків і ярликів зрадників заготували кадровики путінського війська.

Фото з сайту «Медіазона».