Про це інформує Міністерство соціальної політики України.

 Представники моніторингової групи, до складу якої входять члени Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану, зустрілись з представниками Посольства України в Республіці Польща та Консульського Відділу Посольства України в Республіці Польща у Варшаві.

 На зустрічі обговорювались питання взаємодії державних структур у сфері захисту прав дітей, зокрема щодо процедури прийому організованих груп дітей, їхньої реєстрації, визначення офіційних представників дітей, розшуку їх рідних з метою об’єднання сімей.

 Моніторинговій групі було надано усю необхідну інформацію про обсяг прав, можливостей українських дітей, умови їх перебування на території Республіки Польща, а також про послуги, які можуть бути їм надані з урахуванням їхніх потреб.

 Представниками Консульства було зазначено, що наразі їх консульський відділ ставить на облік найбільшу кількість дітей, які перетнули кордон Польщі через воєнні дії в Україні.

 Окремо обговорили питання постановки на консульський облік дітей 16 років і старше, які перетнули кордон без супроводу, що дозволено українським законодавством. Водночас ці діти мають проблеми у Республіці Польща через відсутність законного представника, тому що польське законодавство не дозволяє дітям до 18 років подорожувати самостійно. Це питання зараз потребує спільного врегулювання та подальшого обговорення під час зустрічі з відповідними міністерствами.

Також нашими колегами, які працюють в Польщі, були висловлені пропозиції щодо:

  • – врегулювання питання співвідношення термінів тимчасової опіки над дитиною в Республіці Польща та законного представника дитини в Україні;
  • – створення українсько-польського координаційного штабу допомоги дітям, які тимчасово перемістились з України;
  • – посилення представництва України в зазначеному координаційному штабі юристами, психологами, педагогами та соціальними працівниками.

Учасники зустрічі домовились, що відповідно до Меморандуму про співробітництво між Міністерством соціальної політики України та Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, ЮНІСЕФ буде надано підтримку Посольству та Консульствам в Республіці Польща в забезпеченні функціонування координаційних штабів, до роботи яких будуть залучені українські спеціалісти.

Представники моніторингової групи висловили подяку Посольству та Консульству в Республіці Польща, які щоденно надають дієву допомогу дітям, зокрема, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, а також сім’ям з дітьми, – інформує Міністерство соціальної політики України на своїй сторінці в мережі

«Голос України»