Незважаючи на нинішні важкі часи, фестиваль відбувся, повідомляють на сайті Вінницької міської ради з посиланням на директора департаменту культури Максима Філанчука.

За словами посадовця, це вже п’ятий такий захід, на якому вінницькі майстри і майстрині різного віку — від дітей до дорослих — представляють свої вироби, а також проводять майстер-класи з розпису головного символу свята. Нинішній фестиваль відрізнявся тим, що на ньому готували писанки, які передали захисникам країни, а також переселенцям, які зупинилися у Вінниці.

Свято мало ще одну особливість. На ньому представили нову велетенську писанку. У попередні роки вінничани виготовили з полімерних матеріалів чотири писанки, висотою понад один метр і встановили на Майдані перед Великоднем. Їх розписував кожен охочий. Попередньо штрихи орнаменту наносили художники, а також викладачі мистецьких шкіл міста. Небайдужим залишалося взяти до рук пензля і зробити свій мазок на символі великоднього свята. Допомагали в цьому уже згадані митці.

Так «народилися» п’ять великих писанок, що їх уже демонстрували на Великодні свята у попередні роки. Тепер, коли наша країна протистоїть російським агресорам, вінничани вирішили додати ще одну писанку-оберіг. У центрі на ній зобразили Герб нашої держави Тризуб, а навколо нього квіти — у вигляді Сонця, Надії, Родючості. Ескіз та ідею малюнку подали викладачі і вихованці Вінницької дитячої художньої школи.

«Писанка створена у жовто-блакитних кольорах, що символізують нашу українську ідентичність, — розповіла директорка школи Наталія Стафійчук. — До розпису долучалися викладачі мистецьких шкіл міста, працівники бібліотечної системи. Ми пропонували зробити це усім охочим».

За її словами, українці зажди мали свої обереги. Традиція їх виготовлення йде з давніх часів. Одним з них є писанка.

Вінницькі митці вірять, що своєю допомогою нашим військовим, а також створенням символу Перемоги Добра над злом, вони наближають Перемогу на фронті.

До слова, у Вінниці на Європейській площі створили Великоднє дерево — гілля одного з дерев прикрасили писанками, ніби ялинковими іграшками. Такі атрибути свята Світлого Воскресіння Христового вселяють у людей віру і надію на те, що Україна відстоїть свою незалежність у боротьбі з російським ворогом.

Фото з сайту Вінницької міськради.