На засіданні  заслухали інформацію керівника військово-цивільної адміністрації Донецької області та голів місцевих рад  Донецької області щодо функціонування енергетичного сектору у прифронтовій зоні.

За словами керівника Донецької ВЦА Павла Кириленка, енергетичний сектор Донецької області через постійні обстріли міст перебуває у критичному стані.

Станом на 31 травня внаслідок бойових дій в області знеструмлено 321 населений пункт, це близько 357 тисяч споживачів. Внутрішні (розподільчі) електричні мережі постійно зазнають пошкоджень. Ремонтники обленерго здійснюють усі заходи аби відновити електропостачання, але під обстрілами оперативно це робити складно.

Наприклад: минулого тижня, біля Торецька, внаслідок обстрілів окупантами одночасно на кількох ділянках була пошкоджена лінія електропередачі 330 кВ Лозова – Центральна, що спричинило знеструмлення північної частини Донецької області. Завдяки працівникам НЕК «Укренерго» на лінії вдалось усунути пошкодження і відновити електропостачання.

За інформацією Павла Кириленка, внаслідок бойових дій Донецька область залишилась без газопостачання. Через постійні ракетні та артилерійські обстріли ремонтні бригади не мають можливості провести аварійно-відновлювальні роботи.

Доповів керівник Донецької ВЦА також щодо роботи теплоелектростанцій:

Вуглегірська ТЕС ПАТ «Центренерго» (м. Світлодарськ Бахмутського району), перебуває на тимчасово окупованій території, з 24 травня заблокована окупаційними військами. На сьогодні здійснюється лише контроль за відкритим розподільчим пристроєм, через який здійснюються перетоки електроенергії в найближчі населені пункти області. На сьогодні зв’язок з керівництвом станції відсутній.

Курахівська ТЕС ТОВ «ДТЕК Східенерго» (м. Курахове Покровського району) працює в штатному режимі, газ відключений, замість нього використовують мазут. В основному працює на двох енергоблоках. Навантаження близько 300 МВт.

Слов'янська ТЕС ПАТ «Донбасенерго» (м. Миколаївка Краматорського району) перебуває під постійними обстрілами російських військ, а тому 27 травня її роботу було зупинено.

Миронівська ТЕЦ ДТЕК «Донецькобленерго» (смт Миронівський Бахмутського району) в міжопалювальний сезон не працює. На території селища з 23 травня знаходяться окупаційні війська, внаслідок бойових дій пошкоджена тепломережа.

Краматорська ТЕЦ, яка є основним джерелом теплопостачання міста Краматорськ, може працювати на антрацитовому вугіллі або на газі. Станом на 31 травня запаси вугілля на ТЕЦ відсутні, газ не постачається.

Керівник Донецької ВЦА зазначив, якщо у Донецькій області працюватимуть Краматорська ТЕЦ та Слов?янська ТЕС, північ Донецької області може бути забезпечена електроенергією з цих теплових електростанцій.

Павло Кириленко наголосив, щодня українські енергетики, незважаючи на небезпеку, намагаються відновити подачу електроенергії, газу та води, міські голови – знайти альтернативу у вигляді дизельних та бензинових генераторів.

Інформація, озвучена керівником Донецької ВЦА, була обговорена членами Комітету. Народні депутати висловили підтримку головам місцевих рад та прийняли рішення в межах робочих груп опрацювати пропозиції, підготовлені Донецькою обласною ВЦА, – інформує Комітет ВРУ з питань енергетики та ЖКП на сторінці у соцмережі.

«Голос України».