Михайло Радуцький повідомив, що Уряд підтримав законопроект, що дозволяє обіг канабісу у медичних та наукових цілях. Фінальна редакція законопроекту сьогодні була погоджена на засіданні Уряду.

За його словами, документом пропонується законодавчо визначити повний цикл виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва.

«Особлива увага у законопроекті приділена жорсткому контролю над всіма етапами виробництва ліків на основі канабісу», - зазначив він.

Зокрема, пропонується:

надати повноваження Національній поліції погоджувати видачі ліцензій на культивування, використання рослин, режим охорони ділянки, місця зберігання та транспортування партії товару;

створити реєстр препаратів на основі канабісу, на кожну одиницю товару повинен бути нанесений унікальний штрих-код;

дозволити громадянам ввезення до України медичних препаратів на основі канабісу, але винятково за Е-рецептом.

«У більшості країн світу препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та м’язових судом, лікування окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу, полегшення болю та страждань важкохворим та паліативним хворим. За орієнтовними підрахунками (ще до війни) на прийняття законопроекту щодо медичного канабісу очікують близько 2 млн українців», - повідомив Михайло Радуцький.

Він зазначив, що через війну кількість людей, що потребуватимуть лікування, в тому числі, й препаратами на основі канабісу, збільшиться.

«Будемо наполягати на якнайшвидшому розгляді Верховною Радою урядового законопроекту», - наголосив Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

Інформаційне управління