На форумі виступає Віктор Микита.

Цей захід, за словами голови ОВА Віктора Микити, став надзвичайно важливим і своєчасним з точки зору накопиченого досвіду релокації і потенціалу переміщених до регіону підприємств.

«Ми всі багато працювали над виконанням одного з пріоритетних для держави завдань з відновлення економічного потенціалу, тож узагальнити цей кейс необхідно для розуміння подальшого вектора руху на регіональному рівні та передачі набутого досвіду колегам з інших областей, — наголосив очільник області, підбиваючи підсумки засідання. — З перших днів активної фази війни тісно співпрацюємо з нашими міжнародними партнерами і представниками бізнесу, щоразу дякуємо їм за підтримку».

В. Микита також сказав, що іноземні партнери високо оцінили результати роботи та рівень проведення економічного форуму, мета якого, зокрема, — пошук нових ринків для підприємств, які відмовилися вести бізнес з окупантом.

Керівник Закарпаття підкреслив, що нині потрібен експорт готової продукції та формування доданої вартості саме тут, в Україні. Адже це — робочі місця, сплата податків, розвиток і реальна спроможність громад. Тож саме на це й спрямовані зусилля влади.

Дуже символічно, продовжував доповідач, що під час форуму відбулася історична для нашої країни подія: Україна отримала статус кандидата на членство в Євросоюзі.

«Цю новину ми зустріли разом із представниками країн ЄС та нашим бізнесом, і продовжуємо рухатися європейським вектором», — резюмував голова ОВА.

А на самому відкритті форуму В. Микита акцентував: війна, розв’язана росією проти України, створила загрозу економічному потенціалу європейських держав і передумови до поглиблення глобальної продовольчої кризи у світі. Бо ж головна мета російської федерації — окупація, знищення економіки України шляхом руйнування об’єктів промисловості, зупинки роботи основних секторів сільгоспгалузі та експорту продукції, блокування торговельних зв’язків і ланцюгів імпорту й експорту, активізації процесів відтоку висококваліфікованого кадрового потенціалу за кордон...

Та з перших днів неспровокованої війни для збереження економічного потенціалу Президент Володимир Зеленський, уряд та виконавча влада на місцях розробили комплекс безпрецедентних заходів з релокації підприємств різних галузей на безпечні території. І Закарпаття стало лідером у цьому масштабному процесі, створивши максимально сприятливі умови для швидкого перевезення компаній і кадрового потенціалу в регіон та забезпечивши відновлення роботи у рекордно короткі терміни.

Нині на територію області вже переїхали 305 підприємств з різних областей, що становить майже 50 відсотків від усіх релокованих в Україні. 256 компаній відновили діяльність, 49 — перебувають на стадії переміщення виробничих потужностей.

Закарпаття в умовах війни стало платформою для формування нового ІТ-кластера країни та сформувало кейс у більш як 100 релокованих компаній інформаційних технологій та 30 тисяч спеціалістів цієї галузі економіки.

Сьогодні регіон працює над переорієнтуванням ринків збуту високоякісної продукції та пошуком партнерів для забезпечення ефективного експорту.

«Ми показали всім, що чесні правила та рівні умови ведення підприємницької діяльності — це реальність економічного поля на Закарпатті, яке системно розвивається та дає імпульс іншим напрямам життєдіяльності краю, —наголосив керівник облвійськадміністрації. — Весь цей шлях з нами поряд — друзі та партнери з країн Європейського Союзу, які з перших днів нападу російських окупантів підтримали регіон та Україну, розділили наш тягар наслідків війни й продовжують надавати всебічну допомогу.

Також В. Микита особливо наголосив: «Бізнес і люди довірилися нам, і ми довели, що Закарпаття — надійний партнер, який готовий виконати надважливу місію у воєнний період: відновити економіку та зберегти потенціал розвитку України в найважчі часи для нашої нації».

Ужгород.

Фото прес-служби ОВА.