У ній авторка розвінчує сфальшовану історію російської церкви з її пропагандистськими вигадками про святість Олександра Невського, якого героєм зробив Сталін, й самого тирана, іконопортрети якого прикрашають стіни храмів РПЦ. Окремі розділи книги присвячені темі самовільного від’єднання московської церкви від Церкви-матері — Київської митрополії і самопроголошення московського патріархату, яке світове православ’я не визнавало 141 рік, незаконній анексії української церкви москвою.

За Програмою поповнення бібліотечних фондів видання надійшло до книгозбірень Києва, Львова та інших міст.

Експертна рада кращими назвала: у номінації «Історична література» — лауреата Шевченківської премії, кандидата історичних наук Раїсу Іванченко, у номінації «Наукова література» — доктора філософських наук Василя Кушерця, у номінації «Художня література» — поета Андрія Демиденка. У номінації «Література у галузі театрального мистецтва» кращим визнано доробок доктора філософії Василя Неволова. Загалом на здобуття премії надійшло 100 творів.

Премія, з метою підтримки авторів та видавництв, заснована Інститутом політико-правових та релігійних досліджень за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Європейської культурної асамблеї, Київської міської державної адміністрації.

Вл. ін.