Як зазначив директор Інституту зернових культур Владислав Черчель (на знімку), цієї осені посівна трішки затягнулася.

"Завадили опади, через дощі пізніше зібрали соняшник та підготували поля під озимі. Землероби йдуть стрімкими темпами, за тиждень засівають зерновими до ста тисяч гектарів", - каже вчений.

Механізатор одного з господарств Олександр розповів, що щодня засівають ячменем до сорока гектарів: "Строки сівби змістилися через несприятливу погоду. Аби отримати сходи до холодів, закладаємо насіння у ґрунті на глибину три-чотири сантиметри - це на два сантиметри менше, ніж зазвичай".

На кінець тижня в регіоні озимою пшеницею засіяли майже чотириста тисяч гектарів, п'ятдесят тисяч ячменем та майже півтори тисячі - житом. Завершити кампанію планують до середини листопада.

"Наші аграрії продовжують сіяти озимину. Вже впоралися на 75%. Цьогоріч під озимі запланували трохи менше полів, ніж минулої осені. Вільні ділянки навесні засіють соняшником, кукурудзою та ячменем", - підкреслив голова ОВА Валентин Резніченко.

Також добрі сходи дав ріпак.

"Найкраща фаза для зимівлі рослин - кущення. У більшості сходів ріпаку добре розвинене коріння, стебла, є бруньки. Їм не загрожують морози навіть у мінус 25 градусів. Можна очікувати на добрий врожай наступного року", - вважає вчений Микола Карнаух.

Фото Дніпропетровської ОВА.