В Сорбонні відбулася міжнародна наукова конференція «Добротолюбіє та старчество в українських та молдавських землях: До 300-річчя від дня народження прп. Паїсія Величковського».

Як повідомив співорганізатор заходу, директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило, конференцію проведено в рамках днів франко-українських наукових досліджень.

Її організовано з ініціативи українського Міжнародного інституту афонської спадщини за підтримки і в партнерстві з командою HISTARA EPHE в рамках програми PAUSE. Організатори конференції — Практична школа вищих досліджень (EPHE), що діє при Міністерстві вищої освіти та наукових досліджень Франції, спільно з Інститутом історії України НАН України (Київ) та Міжнародним інститутом афонської спадщини (Київ).

На конференції виступили французькі та українські науковці. Зокрема, відомий французький вчений, директор Інституту славістики в Парижі д-р П’єр Гонно зробив доповідь про давньоукраїнських подвижників преподобного Антонія та Феодосія Печерських як перших старців в Київській Русі.

Директор українського Міжнародного інституту афонської спадщини д-р Сергій Шумило виступив із доповіддю про початковий період перебування Паїсія Величковського на Афоні та його перекладацько-літературну діяльність. Зокрема, український вчений вперше представив нещодавно виявлені в архівах невідомі раніше свідчення про заснування Паїсієм на Афоні власних обителей «Кипарис» та святого Костянтина. Також розповів про впливи на молодого Паїсія українських церковних діячів Василія Поляномерульського та Якова (Блонницького), під впливом яких він на Афоні став збирати святоотцівські твори і перекладати їх з давньогрецької на слов’янську мову, створивши на Афоні власну перекладацьку школу.

У конференції взяли участь і представники української громади Парижа. Зокрема, були присутні клірики місцевих православної, греко-католицької та римо-католицької парафій, а також Апостольський адміністратор українських греко-католиків Франції єпископ Гліб (Лончина).

Проведена в рамках днів франко-українських наукових досліджень конференція стала важливим кроком щодо вивчення та популяризації української духовно-культурної спадщини у Франції.

Як наголосив на своїй сторінці у Фейсбуці Сергій Шумило, «конференція вийшла дуже змістовною і цікавою.

Важливо, що Україна та її культурна спадщина перебувають у центрі уваги європейських вчених.

Париж у цьому посідає одне з провідних місць».

З доповідей українських науковців розпочалася у Румунії міжнародна наукова конференція, присвячена 300-річчю від дня народження Паїсія Величковського.

У ній взяли участь понад 40 науковців з 9 країн (без рф!). Проводиться захід з благословення Патріарха і Синоду Румунської церкви, де весь нинішній рік оголошений роком українського святого Паїсія Величковського.

Відкрилася конференція в Яссах, а наступні три дні проходила в Нямецькому монастирі, де Паїсій заснував власну знамениту школу і де спочивають його мощі.

«У Румунії всюди відчувається підтримка України. Тут проводяться наукові і церковні заходи на честь видатного українського святого, церковно-культурного діяча і письменника XVIII ст. Це також одна з форм солідарності румунського народу з Україною, — каже Сергій Шумило. — Шкода, що через війну рф проти України зараз неможливі такі ж ювілейні заходи на батьківщині нашого видатного земляка — преподобного Паїсія Величковського, який у Румунії є одним з найбільш шанованих святих і культурних діячів».