Під час засідання.

Верховна Рада ухвалила звернення до парламентів країн світу, Міжнародного олімпійського комітету, національних олімпійських комітетів та міжнародних спортивних федерацій (№ 8398), у якому закликала заборонити спортсменам із російської федерації та республіки білорусь брати участь у міжнародних змаганнях до завершення збройної агресії, включно з виведенням військ із усієї території нашої країни та вирішенням питання компенсації заподіяних збитків.

Ухвалення відповідної постанови зумовлене нещодавнім повідомленням виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету про пропозиції щодо повернення російських та білоруських спортсменів, як нейтральних, до міжнародних спортивних змагань, у тому числі й до Олімпійських ігор. Таку пропозицію оприлюднили 25 січня 2023 року на сайті Міжнародного олімпійського комітету. Подібні ініціативи є наругою над пам’яттю сотень тисяч громадян України, в тому числі й більш як 220 українських спортсменів, які самовіддано стали на захист

Вітчизни й поклали життя в боротьбі за її майбутнє як демократичної європейської держави, наголошують парламентарії.

Народні депутати також схвалили звернення Верховної Ради до Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) та парламентів її держав-учасниць щодо неприпустимості участі членів парламенту російської федерації в роботі статутних органів асамблеї (№ 8396).

У центрі: Галина Третьякова, Дмитро Кисилевський.

Також Верховна Рада звернулася до Грузії, Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської комісії, Парламентської асамблеї Ради Європи та парламентів держав—членів Європейського Союзу щодо необхідності негайного переведення третього Президента Республіки Грузія (2004—2013 роки), громадянина України Міхеїла Саакашвілі на лікування за кордон (№ 8417).

Ухвалено й постанову про визнання приватної військової компанії «Вагнер» міжнародною злочинною організацією (№ 8397). Водночас Верховна Рада звернулася до ООН, Європарламенту та парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, ОЧЕС, урядів та парламентів держав світу щодо визнання російських приватних військових компаній терористичними організаціями (№ 3735).

Парламентарії також підтримали два проекти постанов про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів в Ізюмському, Куп’янському та Чугуївському районах Харківської області та у Каховському та Херсонському районах Херсонської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 закону про правовий режим воєнного стану.
Народні де6путати розглянули та підтримали заяву про складання повноважень народного депутата Ігоря Абрамовича, який раніше представляв фракцію «ОПЗЖ». Це рішення схвалено 317 голосами.

Докладніше про ухвалені рішення читайте у наступному номері.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Процедуру ввезення безпілотників на територію нашої країни полегшено

У понеділок народні депутати завершили розгляд питання, над яким почали працювати ще під час минулого засідання. 

А саме — проект закону про акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (№ 8067). Майже всі поправки парламентарії встигли пройти раніше. Для того, щоб пришвидшити процедуру, більше десяти поправок, які надійшли від очільниці фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко, об’єднали одним спільним виступом. Парламентарій наголошувала на тому, що цей законопроект «про корпоратизацію», а отже, про «приватизацію прибутку «Енергоатома». «Це без перебільшення історичне, негативно історичне рішення в цьому парламенті», — наголосила вона. Після того, як всі поправки пройшли процедуру голосування в залі, народні депутати ухвалили цей закон 259 голосами.

Тоді зал підтримав пропозицію народного депутата Дмитра Разумкова про невідкладний розгляд законопроекту № 8339, який передбачає внесення змін до закону про військовий обов’язок та військову службу і стосується комплектування Збройних Сил особами офіцерського складу на особливий період. «Цей законопроект стосується того, щоб наші з вами герої-захисники, які сьогодні воюють на фронті, могли отримати офіцерське військове звання, незважаючи на те, що в них немає вищої освіти», — поінформував колег у сесійній залі Дмитро Разумков.

«Голос України» вже повідомляв про те, що в понеділок народні депутати підтримали Звернення Верховної Ради України до Парламентської Асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) та парламентів її держав-учасниць щодо неприпустимості участі членів парламенту російської федерації в роботі статутних органів Асамблеї (№ 8396). Ось на чому з цього приводу наголосив під час пленарного засідання Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук: «російська федерація, розпочавши 24 лютого 2022 року неспровоковану широкомасштабну війну проти України, порушила всі основоположні принципи ОБСЄ. За цих умов вважаємо безперспективним, нікчемним та неможливим продовження міжпарламентського діалогу з представниками парламенту держави-терориста, яка продовжує тимчасову окупацію та здійснює спроби анексії частин суверенної території України». Глава парламенту акцентував на тому, що в зверненні міститься заклик до ПА ОБСЄ та держав-учасниць ОБСЄ з тим, щоби затвердити зміни до правил, процедури Асамблеї і призупинити повноваження представників парламентів держав-учасниць, які порушують принципи ОБСЄ та вчиняють акт збройної агресії. Ідеться, зокрема, про призупинення повноважень стосовно членів парламентських делегацій російської федерації та білорусі й утримання від спільної роботи з представниками цих країн у статутних органах Асамблеї. А також про звернення до урядів з проханням застосувати візові обмеження до членів парламентів рф та рб, які знаходяться під санкціями Європейського Союзу та інших держав-учасників ОБСЄ. «Ми повинні й далі робити все для того, щоб ізолювати російську федерацію від цивілізованого світу», — наголосив Руслан Стефанчук.

А голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв надав таку інформацію: «60 віз, за нашими даними, видано австрійським Міністерством зовнішніх справ для так званої делегації так званої російської федерації. 60. Двадцять членів так званої делегації, серед яких відверті воєнні злочинці». Парламентарій подякував президії Верховної Ради й усім головам фракцій і груп, які підтримали й підписали цю постанову.

Після голосування за низку інших постанов, про які ми писали в попередньому номері, народні депутати перейшли до розгляду проекту змін до законів, які стосуються державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року (№ 8228-1). За основу їх взяли 304 голосами. Утім, проти голосування в цілому виступила фракція «Європейська солідарність». Ось що зауважив із цього приводу представник цієї політичної сили Володимир В’ятрович: «Ми розуміємо, що після повномасштабної російської агресії минулого року склалися особливі умови і вони мають бути відображені в умовах вступу в 2022 році, в 2023 році. Власне, тому ми підтримували минулого року зміни до аналогічного закону. Тому ми готові були підтримати його і цього року, і підтримуємо в першому читанні за основу. Але є одне велике «але», яке називається необов’язковість історії в національному мультипредметному тесті». Такий підхід робить нашу державу слабшою в розумінні свого минулого, а отже, і в здатності захищати себе в сьогоденні, переконаний народний депутат.

Натомість зміни до Податкового кодексу, які стосуються сприяння ввезенню на територію України безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів, Верховна Рада ухвалила в цілому. Як зауважив очільник Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, цей законопроект народився у співпраці профільного комітету з волонтерськими організаціями, які ввозять на митну територію України безпілотники, тепловізори, радіостанції, приціли. Ці товари використовуються сьогодні з однією метою — для нашої Перемоги та для підсилення Збройних Сил України. «До цього часу вони ввозилися як гуманітарна допомога і звільнялися від оподаткування. Але є певні нюанси, відповідно до яких треба дати можливість і як комерційні ці товари також завозити на митну територію України тимчасово до кінця цього року», — зазначив Д. Гетманцев. Так само в сесійній залі підтримали й зміни до Прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу щодо сприяння ввезенню на територію України безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів.

Із самого початку засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко озвучив оголошення про те, що відповідно до частини другої статті 60 Регламенту народного депутата Миколу Тищенка увільнено від виконання обов’язків заступника голови депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» в парламенті, а також виключено зі складу цієї фракції. Так само від обов’язків заступника голови фракції увільнено й Павла Халімона.

А наприкінці засідання Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував про створення у Верховній Раді України дев’ятого скликання міжфракційного депутатського об’єднання «Добробат». Головою цього об’єднання обрано Володимира Крейденка. Також глава парламенту повідомив про те, що 20 грудня 2022 року відбулося організаційне засідання Лічильної комісії Верховної Ради України дев’ятого скликання, обраної відповідно до Постанови Верховної Ради України від 13 грудня 2022 року. Головою Лічильної комісії обрано народного депутата Юрія Корявченкова. Заступником — Павла Бакунця, а секретарем — Олександру Устінову.

Під час засідання народні депутати привітали свою колегу Ларису Білозір із народженням сина. Вона була присутня в залі.