Про це заявив начальник ОВА Сергій Лисак на засіданні Державної комісії ТЕБ та НС за участю Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

За його словами, від рівня наповненості Каховського водосховища залежать Нікопольський та Криворізький райони області.

"Нікопольщина та Криворіжжя забезпечені спеціалізованою технікою для підвезення води і системами доочистки. Кривий Ріг має резерв водопостачання за рахунок максимального наповнення Південного та Карачунівського водосховищ. Розроблена і проектно-кошторисна документація із забезпечення міст Кривий Ріг, Марганець, Покров та Нікополь сталим водопостачанням. Усі розрахунки - в Мінінфраструктури", - зазначив Сергій Лисак, закликавши мешканців регіону зберігати спокій та не створювати ажіотажу навколо питної води в торговельних мережах.

Водночас голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул підкреслив, що ситуація з водопостачанням у місті дуже складна, але контрольована. У третині міста - Центрально-Міський, частково Металургійний, Довгинцівський та Саксаганський райони - вода подається від Карачунів, і в них ризиків немає. Решта територій отримує воду саме від Каховського водосховища через водосховище "Південне".

"Ми розуміли ризики відсутності каховської води ще рік тому і вже реалізували великий перелік технічних заходів щодо забезпечення життя міста в цих умовах, що зараз нам дає деяку фору за часом. Уже проведено екстрену нараду з усіма причетними, здійснено оцінку ситуації та введено План, що передбачає технічні та організаційні заходи. Про технічні заходи, що включають прокладання труб, створення нових водозаборів, нових насосних станцій і багато іншого, зі зрозумілих причин повідомляти не буду. Головне: вода буде", - зазначив Олександр Вілкул.

За його словами, важливим є на третину знизити споживання в тих районах, які запитані від Каховки. Для цього необхідно максимально необхідно зменшити споживання води промисловістю - аж до примусового відключення.

Так, компанія "АрселорМіттал Кривий Ріг" уже поставила на паузу низку процесів металургійного виробництва. Робота фактично усього обладнання, яке охолоджується водою, тимчасово зупинена. Так підприємство сподівається зберегти виробничі агрегати та знизити обсяги споживання води.

"АрселорМіттал Кривий Ріг" призупинить виплавку сталі, а також виробництво прокату. У роботі залишаться тільки доменне та коксохімічне виробництва, а також ГЗК. Як швидко підприємство зможе повернутися до нормального режиму роботи, буде зрозуміло впродовж найближчих 3-4 днів після аналізу глибини падіння рівня води в Каховському водосховищі та інших наслідків теракту", - заявили на підприємстві.

Для населення Кривого Рогу, яке вже через кілька годин після підриву збільшило споживання води вдвічі, тиск води буде знижуватися з 22.00 до 05.00. Вода діставатиме лише до перших поверхів будинків плюс забезпечуватиметься проток та циркулювання. Повністю заборонено полив зі шлангів. А в селах дугою від Інгульця через низ до Софіївки подача води буде лише з 08.00 до 12.00. Якщо цих заходів буде недостатньо, вводитимуть додаткові обмеження.

Як відомо, прибережний Нікополь, де розташовані великі трубний та феросплавний заводи, а також усі населенні пункти навколо залежать від води з Каховського водосховища повністю.

Директор КП "Дніпроводоканал" Юрій Гамазинський зазначив, що ситуація з греблею Каховської ГЕС жодним чином не вплинула на водопостачання міста Дніпра. Аульський водогін та всі споруди комунального підприємства працюють у штатному режимі.

"У місті спостерігається різке збільшення водоспоживання мешканцями. Водорозбір зріс на чверть. Люди піддалися паніці і почали робити зайві запаси води. Тож просимо дніпрян не піддаватися на різні інформаційні вкиди і довіряти інформації з офіційних джерел. Фахівці "Дніпроводоканалу" готові до різних позаштатних ситуацій", - повідомив він у вівторок.

Дніпропетровська область.

Фото Дніпропетровської ОВА та з відкритих джерел.