24 лютого, щоб підтримати в цей день весь український народ, до Києва завітали Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, Голова Ради міністрів Італії Джорджія Мелоні, Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, Прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо. У Верховну Раду, на засідання парламентаріїв з нагоди другої річниці початку повномасштабного вторгнення рф на українські території завітали представники трьох десятків міжнародних та урядових делегацій. 

З вітальним словом до присутніх звернувся Спікер українського парламенту Руслан Стефанчук

«Дозвольте мені зараз від імені Верховної Ради України адресувати слова найвищої і найглибшої вдячності нашим воїнам, які успішно відбивають російські штурми, вправно і регулярно посилають на дно ворожий флот, ефективно і системно нищать його авіацію, успішно застосовують літальні й морські дрони, навчаються для того, щоб уже найближчим часом піднятися в небо на літаках наших союзників і партнерів. Давайте подякуємо їм за це», –  звертається до присутніх Голова Верховної Ради і зал підтримує його гучними таі тривалими оплесками, дякуючи тим, хто сьогодні боронить нас від рашистської навали. 

«Шановні колеги! Я також дуже хочу, щоб ми сьогодні подякували всьому героїчному українському народові, який ми маємо найвищу честь представляти тут, в парламенті України, –  продовжує Спікер Верховної Ради. –  Народу, який з гідністю і витримкою переживає цей, без сумніву, найскладніший етап у своїй новітній історії. Народу, який одночасно бореться і працює, годує і лікує, навчає і навчається, який змінюється сам і змінює світ, який хоче і обов’язково буде частиною прогресивної, а не відсталої частини світу», –  слова Руслана Стефанчука зал знову підтримує тривалими оплесками. 

«Шановні, друзі! З першого і до сьогоднішнього, 731-го, дня війни повномасштабного вторгнення Україна незмінно відчувала підтримку і допомогу своїх міжнародних друзів і партнерів, –  цього разу звернення Голови Верховної Ради було до представників міжнародних та урядових делегацій, які знаходилися в залі парламенту. –  Як я вже сказав, з нами сьогодні представники тридцяти країн міжнародних, в тому числі парламентських організацій. І давайте в їхніх особах ще раз подякуємо усій міжнародній спільноті за широку, послідовну і тривалу допомогу України. 

Ми цінуємо і ніколи не забудемо підтримки, яка надається вами Україні. Ми особливо вдячні міжнародній парламентській родині! Ми вдячні і щиро віримо, що ця підтримка триватиме доти, доки Україна не переможе, доки повністю не відновить свою територіальну цілісність і суверенітет.

Учора, під час наших чисельних зустрічей, я помітив, дорогі друзі, як уважно ви вслухалися в перелік наших потреб. Я прошу почути і відчути те, що відчуваємо ми, що відчувають українські воїни, матері і діти. І я прошу ще більше допомагати… Дякуємо вам!», –  присутні в залі народні депутати підвелися зі своїх місць, аби підтримати звернення очільника парламенту. 

Щоби висловити підтримку українському народові з трибуни Верховної Ради виступив Голова Собранія Республіки Північна Македонія Йован Мітреський

«Ця агресія проти України є застереженням для всіх нас, –  зауважив поважний гість. –  Саме тому демократичний світ об'єднався й рішуче підтримав Україну та український народ у захисті його суверенітету й територіальної цілісності впродовж останніх двох років... Підтримка України є підтримкою збереження миру не лише в Європі, але й у цілому світі. Тому, якщо ми не об'єднаємося й не переможемо цю агресію, то агресія торкнеться нас усіх. Громадяни Республіки Північна Македонія – залишаються із вами», –  запевнив Йован Мітреський. 

«Наші країни мають активний політичний діалог, і це важливо так само, як і надана практична допомога у протистоянні державі-агресору, –  наголошує на своїй сторінці у Фейсбуці Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. І додав, що цими днями вони з поважним гостем обговорили подальше посилення санкційного тиску проти рф та реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського. –  Також акцентував, що майбутнє і України, і Північної Македонії – у Європейському Союзі. Окремо подякував Північній Македонії за підтримку євроатлантичного курсу України».

«Мали честь особисто вітати Голову Собранія Республіки Північна Македонія Йована Мітреського та Прем’єр-міністра Королівства Бельгія Александера де Кроо, –  написав на своїй сторінці у Фейсбуці і Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко. –  Вдячні за підтримку і допомогу у боротьбі за правду, демократію, свободу та справедливу перемогу для всього світу! Кожне «Слава України!» з трибуни голосом наших партнерів – це символ солідарності, підтримки й віри в нашу державу та народ».

«Два роки тому у сесійній залі парламенту о 8-й ранку народні депутати зібралися, щоб проголосувати за воєнний стан, –  додав трохи спогадів Олександр Корнієнко. –  Не всі вірили, що Україна протримається і звучали думки, що вистоїмо лиш три дні. Сьогодні –  731 день повномасштабного вторгнення. Продовжуємо стояти та боротися! І дуже важливо, що у цей день з нами наші друзі та міжнародні лідери. Разом до перемоги! Вдячні за всі спільні кроки!», –  додає Перший заступник Голови парламенту. 

Дуже промовистим і «потужним», як зауважив на своїй сторінці у Фейсбуці Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, був виступ Прем’єр-міністра Королівства Бельгія Александера Де Кроо. 

«Я впевнений, що ми можемо подолати ті темні часи, щоб Україна повернулася до мирних часів. І я переконую вас, що Бельгія не лише на словах залишається з вами, але й на ділі. Ми зібрали значні ресурси для військової та гуманітарної допомоги, для відбудови», –  цитує Спікер українського парламенту слова закордонного гостя.

«Рішення Ради Європи розпочати переговори про членство України означає, що ми дуже серйозно дивимося на майбутнє України у спільній Європі. І насамперед Україна продемонструвала, як вона серйозно дивиться на своє майбутнє у складі Європи… росія має заплатити за те, що вона скоїла. І ця країна має заплатити за всю ту руйнацію, яку вона спричинила. Якщо сьогодні вам потрібні боєприпаси, вам потрібні винищувачі, це означає, що ми повинні робити більше, це означає, що ми повинні робити краще, тому що разом ми можемо досягти перемоги. І перемоги, дорогі друзі, не лише для України, перемоги для свободи й для демократії в усьому світі для всіх, хто за це бореться», –  зазначив у своєму виступі Александер Де Кроо.

Сьогодні світ укотре продемонстрував: український народ – не самотній у своїй боротьбі. І закордонні партнери України про це знову наголошували в українському парламенті. 

 

Виступ Прем'єр-міністра Королівства Бельгія Александера де Кроо у Верховній Раді України (24 лютого 2024 року)

Пане Президенте, панове парламентарії та друзі!

Дозвольте мені розпочати з особистого досвіду щодо мого останнього візиту в Україну. Я працював, я був у Бучі та зустрівся з тишею у цьому місті. Розруха, яка залишилася після російської агресії, була жахливою: зруйновані будівлі, порожні вулиці й ті люди, які залишилися, які постраждали. Але серед тієї розрухи й розпачу я побачив дещо дійсно неймовірне — непереможний дух українських людей. Попри ті жахіття, які вони пережили, вони відмовлялися бути зломленими, замість цього вони зібралися разом, щоби відбудувати свої розбиті життя цегла за цеглою, каміння за камінням. Я зустрівся з молодими сім'ями, родинами, які втратили все у цьому конфлікті: їхні домівки, їхні  родини, їхнє відчуття безпеки. Однак, попри те, що вони пережили, вони залишилися сильними й залишили надію на їхнє майбутнє, їхня зібраність та їхня людська витривалість неймовірна. Бельгія підтримує всіх, хто постраждав від несправедливості й агресії. Разом ми відбудуємо та зробимо так, щоби справедливість перемогла.

Друзі, давайте залишатися об'єднаними, у солідарності продовжуватимемо підтримку, хоробрість жінок та дітей, які називають Україну своїм домом. Я впевнений, що ми можемо подолати ті темні часи, щоб Україна повернулася до мирних часів. І я переконую вас, що Бельгія не лише на словах залишається з вами, але й на ділі. Ми зібрали значні ресурси для військової та гуманітарної допомоги, для відбудови.

Сьогодні Україна стоїть на кордоні демократії, стоїть на межі правди й неправди. І ми стоїмо поруч з українцями, які стоять на передовій цього кордону та цієї боротьби. Я дуже вдячний за це українському народові.

У такий спосіб, якщо сьогодні вам потрібні снаряди, вам потрібні літаки, це означає, що ми маємо робити більше, що ми маємо працювати краще, тому що сьогодні можна досягнути перемоги. А перемога потрібна не лише українцям, а демократіям і всім людям, які борються за демократію в усьому світі.

Отже, дозвольте мені сказати: Слава Україні!

Любі друзі, цими днями саме той момент, коли Україна згадує. Десять років тому, майже у цей день, коли тривала Революція Гідності, яка завершилася тим, що ви рішуче обрали шлях до Європейського Союзу, який сміливий день цей був для України, він був сповнений гордості, він був сповнений надії. На жаль, цьому всьому ви кинули виклик і лягла на цей день тінь, тінь жалю за тими жертвами, відданими за той день. І зараз це знову момент пам'яті для України.

Десять років тому володимир путін із жахом спостерігав за Революцією Гідності, яка розгорталася в Україні. І сама ідея мати такого сусіда, де демократія, верховенство права, права людини будуть основами існування на  цій землі, лякала лідера кремля. І тому він віддав команди — і російські війська окупували Крим, вони вдерлися у Донбас, вони розпочали військову боротьбу. І багато українців були вбиті, тисячі й тисячі українців у Криму та Донбасі тепер мають жити «під чоботом росії».

І саме цими днями ми пригадуємо цей факт. Два роки тому путін і його кремлівські прибічники почали демонструвати, ніби вони не мають жодного відношення до того, що відбувається в Україні. Потім вони говорили, що просто проводять військові навчання, потім вдавали, ніби вони надійні члени Ради Безпеки ООН, ніби вони є гарантами міжнародного миру, мирного співіснування, а 24 лютого путін показав своє обличчя, він зруйнував усі домовленості, усі традиції, зруйнував мир два роки тому під звуки російських ракет і російських танків, що вдерлися в Україну. Тим не менш, ви, Україна і Український Президент, встали до опору й ви досі стоїте опором на шляху у цих загарбників.

Шановні друзі, сьогодні вранці я був в аеропорту й зустрівся там із Президентом  України Володимиром Зеленським, з Урсулою Фон дер Ляєн, разом із канадським Прем'єр-міністром Джастіном Трюдо та пані Джорджею Мелоні, італійським Прем'єр-міністром, ми пригадали бій у Гостомелі, де українські війська просто знищили росіян, які намагалися зробити там потужний плацдарм, і не дали окупувати Україну росіянам. Україна навчилася завдавати удари у відповідь і через кілька тижнів російські танки змушені були забратися з території України. І тисячі, і тисячі, тим не менш, українців були вбиті вже на цій російсько-українській війні, мільйони були переміщені та їх прихистили у госпіталях, у шпиталях та у школах. Багато, тим не менш,  лікарень і шкіл було зруйновано, поля забруднені залишками снарядів і отруєні. Тим не менш, ми дивимося на вас сьогодні та сміливо дивимося у майбутнє.

Я звертаюся не лише як Прем'єр-міністр Бельгії, але і як Голова Ради Європи від імені Бельгії зараз. Рішення Ради Європи розпочати переговори про членство України. Це означає, що ми дуже серйозно дивимося на майбутнє України у спільній Європі. І насамперед Україна продемонструвала, як вона серйозно дивиться на своє майбутнє у складі Європи. І ви готові зробити необхідні величезні зусилля та пройти шлях реформ у вашій країні у цих надзвичайно важливих обставинах. І ми поважаємо вас за ту величезну роботу, яку ви і ваш Парламент робите у цій країні під час війни на шляху реформ.

Як ви знаєте, Євросоюз також створив Спеціальний фонд для України і готується надати військову допомогу, пов'язану з відновленням нашого військового сектору. Ми вважаємо, що вона буде розвиватися, і Єврокомісія також розробляє промислову стратегію для оборони, спільної оборони Європи. І це означає, що ми будемо рухатися цим шляхом разом. І я хочу додати ще трошки про роботу Бельгії в Україні. Ми надали 1,7 мільярда євро на закупівлю військового обладнання на гуманітарну допомогу та на допомогу у відбудові України. Дозвольте запевнити вас, що від імені нашого Міністерства зі співпраці сказати, що ми розраховуємо на довготривалу співпрацю та допомогу Україні. Бельгія колись стала однією з перших країн, що надіслала летальну зброю на допомогу Україні. Сьогодні ми допомагаємо тренувати українських військовослужбовців у дуже рідкісних військових спеціальностях щодо воєнних дронів тощо. І ми готові продовжувати таку військову допомогу.

Дякую дуже.

Надаючи військову допомогу, ми ,тим не менш, стоїмо на вашому ж боці у Гаазі, щоби притягнути росію до відповідальності за всі-всі злочини, які вони скоїли на українській землі. І пане Голово Парламенту, як правильно ви сказали, пане Президенте, як ви сказали, ми тут на передовій тих зусиль, де треба дати відсіч росії, тому що ця країна, росія, має заплатити за те, що вона скоїла. І ця країна має заплатити за всю ту руйнацію, яку вона спричинила сьогодні.

Шановні друзі, як я сказав, сьогодні Україна дійсно на кордоні, на межі  між демократією і диктатурою. Сьогодні Україна на межі між верховенством права й правом убивати. Сьогодні Україна на фронтирі між правами людини й системними катуваннями. І саме ви, наші українські друзі, стоїте на обороні  того кордону, ви обороняєте цей кордон за всіх нас і ви заслуговуєте на нашу підтримку, ви заслуговуєте на підтримку кожного із нас.

Сьогодні ваші солдати змушені відступати, але це не тому, що їм бракує мужності, але тому що їм не вистачає снарядів. Сьогодні, на жаль, ваші пілоти не домінують в українському небі не тому, що їм бракує навичок пілотів, а тому що у них немає достатньо бойових літаків.

І якби ми постачали вам те, що вам треба, було б інакше. І нам треба зізнатися собі, що ми маємо робити більше. І є єдина мета — перемогти. Разом до перемоги! До перемоги разом!

Друзі, на завершення, хочу завершити у такий спосіб, ми маємо підтримувати людські права, щоби не допускати катувань і щоби демократія перемогла.

Слава Україні! І дякую всім вам.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Виступ Голови Собранія Республіки Північна Македонія Йована Мітреського у Верховній Раді України (24 лютого 2024 року)

Шановний пане Стефанчук! Шановні депутати, високі гості, пані та панове!

Сьогоднішнє звернення з трибуни Верховної Ради України, у другу річницю одного з найчорніших днів у повоєнній історії Європи, є для мене особливою честю, але водночас пов'язане з сумом, тому що Україна, як незалежна держава, яка хоче іти своїм незалежним європейським шляхом, стала об'єктом жорстокої агресії з боку росії. Сьогодні, 24 лютого, ми — тут, у Києві, щоб надіслати рішучі меседжі миру, розуміння, толерантності та поваги один до одного, надіслати не менш сильний меседж того, що демократичний світ об'єднався у підтримці України в її боротьбі за справедливість, захист своєї території та захист від імперіалістичних апетитів свого сусіда.

Рівно два роки Україна, як і всі демократичні сили Європи та світу, живе з тими жахами, які спричинила і спричиняє росія своєю неспровокованою тотальною агресією не лише проти України, а й проти українського народу. Тисячі українців стали жертвами цієї жахливої агресії, мільйони українців були переміщені як всередині країни, так і по всій Європі. Діти позбавлені безтурботного дитинства, величезна історична та культурна спадщина знищена, завдано величезної шкоди економічному прогресу й процвітанню цієї прекрасної країни. Але все це зло, вся ця несправедливість не знищили дух України, не знищили волі хороброго українського народу протистояти цій агресії та боротися за територіальний суверенітет власної країни та за своє незалежне й вільне майбутнє. Ми думали, що після руйнівних воїн і страждань ХХ століття на європейському континенті, які  забрали  мільйони, мільйони  життів, народи  та держави, попри тимчасові напруження, зможуть жити  в стабільному мирі. Але очевидно, що для збереження миру, потрібна  велика воля, раціональна та розумна поведінка всіх  суб'єктів, особливо політиків, а не лише  фальшиві звинувачення та історичні одержимості.  Ця агресія проти України  є застереженням для всіх нас, що мир, незалежність і свобода не повинні сприйматися ніким  із  нас як належне. І саме тому  демократичний світ об'єднався і рішуче підтримав  Україну та український народ у захисті  його територіального суверенітету  та цілісності  протягом  останніх  двох  років. Страждання України   об'єднали  Європу, об'єднали  світ, який надав  Україні необмежену всебічну підтримку: військову, матеріально-технічну, моральну. Все  це створило міцний  бар'єр для  захисту миру  й прав України. Європа, Європейський Союз, Сполучені Штати Америки та інші  демократичні країни світу дуже  швидко зрозуміли, що  саме  в Україні захищається мирний  європейський порядок. Якщо  російська агресія  в Україні вдасться, то й інші  країни стануть ціллю москви  в  її імперських  амбіціях.   Тому  всі країни  цього демократичного блоку  організувалися, щоб надати  Україні військову допомогу зброєю та боєприпасами, а також всю економічну  допомогу для  пом'якшення  негативних   економічних наслідків війни. Водночас демократичний світ ізолював росію, засудивши  її керівництво  як  єдиного винного в цій агресії. Запроваджені численні  пакети санкцій проти політиків, бізнесменів,  суб'єктів   господарювання та  різних посадових  осіб. Також нові пакет санкцій ще попереду.

Шановні присутні! Я користуюсь нагодою, щоб запевнити  вас, що громадяни  Республіки Північна  Македонія —  з вами  та залишаються з вами   зі всією необхідною   допомогою та  підтримкою  в  межах наших можливостей.  Я хотів би передати нашу тверду, однозначну та рішучу підтримку та солідарність Україні, українським інституціям та українському народу. Наша країна усвідомлює, наскільки важким є шлях до створення власної країни з повним територіальним суверенітетом і цілісністю. І саме тому ми знаємо, наскільки важливо отримати підтримку у створенні міцного опору та стійкості проти агресора, щоб зберегти свою країну.  

Тут, з цієї трибуни,  я не можу не підкреслити і не привітати ваші зусилля як депутатів Верховної Ради України, які в цей важкий час залишаються на захисті демократії та продовжують представляти інтереси своїх громадян. В моїй особі Україна має щирого та перевіреного багаторічного друга й прихильника. І в майбутньому ви можете розраховувати на мою підтримку як у зв'язку з подальшим просуванням успішної двосторонньої співпраці між  Собранієм Республіки Північної Македонії та Верховної Ради України, так і на багатосторонньому рівні в межах міжнародних парламентських асамблей.

Македонське Собраніє та Верховна Рада України мають давню та плідну співпрацю. І я, як голова групи з міжпарламентських зв'язків із Верховною Радою України, особливо пишаюся тим, що ця співпраця посилилася в останні два роки, два мандати, коли я очолював цю групу. Саме тому, на самому початку агресії 3 березня  2022 року,  в македонському Парламенті ми ухвалили Декларацію про засудження російської військової агресії, яка загрожує територіальній цілісності та суверенітету України. Крім того, ми приєдналися до всіх резолюцій та ініціатив, які вимагають від росії припинити застосування сили в Україні та вивести війська. Ми приєдналися до всіх обмежувальних заходів і санкцій Європейського Союзу проти російської федерації. Собраніє Республіки Північна Македонія є активним учасником парламентського виміру Міжнародної Кримської платформи.

Дорогі друзі!

Зараз справді важкі часи для України, але і для всього демократичного світу. Тому підтримка України є підтримкою збереження миру не тільки в Європі, але й у цілому світі. Тому, як що ми не об'єднаємося і не переможемо цю агресію, то агресія торкнеться нас усіх, незалежно від того, чи це буде конвенційним або неконвенційним способом.

Загроза є серйозною і загроза для всіх нас. Тому необхідно, щоб всі демократичні сили були разом, як ми були разом від першого дня агресії, щоб не лише Україна, а і вся Європа жили в добробуті та мирі, та думали про добробут своїх громадян. Це буде найцінніше, що ми можемо залишити наступним поколінням — життя в мирі.

І я твердо переконаний, що, як і досі в історії, ці цінності переможуть агресію і незабаром ми разом залишимо ці темні моменти позаду. Ми поглибимо нашу співпрацю та обговоримо всі цінності, які для громадян України, а також для всіх нас означатимуть кращий рівень життя, процвітання, розвиток, культурну співпрацю та обмін.

Щиро дякую. Дякую вам.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.